Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa-onderzoek naar marktpositie Havenbedrijf Rotterdam

24-05-2005 / 11:06 / Adviezen aan derden

In haar `rapportage Havenbedrijf Rotterdam' concludeert de NMa dat Havenbedrijf Rotterdam NV op een aantal gebieden over een economische machtspositie beschikt bij de tariefstelling van havengelden voor schepen die de Rotterdamse haven aandoen en dat er een gerede kans bestaat dat het havenbedrijf in de toekomst misbruik zal kunnen maken van die positie. De NMa adviseert het Kabinet daarom een tariefbeleid ten aanzien van de haventarieven te ontwikkelen en op basis daarvan maatregelen te formuleren die ertoe bijdragen dat dit beleid wordt gerealiseerd. De NMa geeft in overweging maatregelen te treffen om controle te kunnen uitoefenen op de hoogte van de Rotterdamse haventarieven, door middel van sectorspecifiek toezicht of door andere maatregelen.

Aanleiding voor de rapportage is de verzelfstandiging per 1 januari 2004 van het havenbedrijf in Rotterdam. Op dit moment is de gemeente Rotterdam de enige aandeelhouder van het havenbedrijf. De Rijksoverheid heeft het voornemen om in het havenbedrijf te participeren. Naar aanleiding hiervan onderzoekt de Rijksoverheid of de publieke belangen na de verzelfstandigingsoperatie voldoende zijn gewaarborgd. In verband hiermee heeft de minister van Economische Zaken, in samenspraak met de minister van Verkeer en Waterstaat, de NMa verzocht te onderzoeken of Havenbedrijf Rotterdam op één of meerdere markten over een economische machtspositie beschikt en indien dat het geval zou zijn, of er een gerede kans bestaat dat Havenbedrijf Rotterdam misbruik zou kunnen maken van die machtspositie. Het onderzoek is bedoeld het kabinet in staat te stellen te beoordelen of, met het oog op mogelijk misbruik door Havenbedrijf Rotterdam van een economische machtspositie, naast de bestaande mededingingsregels aanvullende regels nodig zijn.

Bij het onderzoek naar de concurrentiepositie van het Havenbedrijf Rotterdam heeft de NMa twee hoofdactiviteiten van Havenbedrijf Rotterdam onderzocht. Ten eerste de terbeschikkingstelling van haveninfrastructuur aan schepen die de Rotterdamse haven aandoen (waarvoor Havenbedrijf Rotterdam de zgn. haventarieven c.q. havengelden in rekening brengt) en ten tweede de uitgifte van bedrijfsterreinen (huur of erfpacht).

NMa-rapportage Havenbedrijf Rotterdam, maart 2005 Bijlage: Rapport van CRA (Charles River Associates) - 'Study on the Port of Rotterdam - Market Definition and Market Power', 9 december 2004
Persbericht d.d. 23 mei 2005 van het Ministerie van Economische Zaken