Provincie Noord-Holland

Zes ton voor ondersteuning kwetsbare groepen

24-5-2005

Gedeputeerde Staten willen dit jaar nog 600.000,- beschikbaar stellen voor extra ondersteuning van kwetsbare groepen zoals allochtone vrouwen, (ex) GGZ- cliënten en homoseksuelen.

Via advertenties in vakbladen en op de site van de provincie worden organisaties opgeroepen nieuwe projecten in te dienen. Die projecten moeten ervoor zorgen dat genoemde groepen, via bijvoorbeeld cursussen, training, en voorlichting, beter deel kunnen nemen aan het leven van alledag.

Het bedrag van zes ton voor ondersteunende activiteiten, wordt verdeeld over zes themas. Beschikbaar is:

75.000,- voor diversiteit in vrijwilligerswerk.

Organisaties dienen te zorgen dat er veel meer mensen met verschillende achtergronden deel nemen aan het vrijwilligerswerk.

100.000,- voor ondersteuning van allochtone mantelzorgers.

Deze groep maakt nog te weinig gebruik van activiteiten en ondersteuning die geboden wordt via de bestaande steunpunten Mantelzorg.

150.000,- voor het voorkomen van sociale uitsluiting.

Diverse doelgroepen moeten betrokken worden bij maatschappelijke activiteiten. Op die manier ook wordt ook de bijdrage van verschillende culturen aan onze samenleving zichtbaar. In het verleden heeft de provincie bijvoorbeeld subsidie gegeven zodat allochtonen betrokken werden bij de nationale herdenking op 4 en 5 mei.

100.000,- voor bevordering participatie onderwijs-arbeidsmarkt.

Bepaalde groepen hebben een extra duwtje in de rug nodig om richting school of arbeidsmarkt te gaan. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan ondersteuning van scholen om uitval van leerlingen tegen te gaan.

100.000,- voor diversiteit van de jeugd

De provincie wil dat (zelf)organisaties steun krijgen bij het oplossen of voorkomen van problemen bij jongeren. Dat kan bijvoorbeeld

door allochtone ouders te helpen bij de opvoeding van hun kinderen.

75.000,- Ondersteuning bij nieuwe media.

Kwetsbare doelgroepen moeten de kans krijgen om te leren gaan met nieuwe media zoals internet.

Aan de toekenning van subsidie is een aantal voorwaarden verbonden.

Die zijn te vinden op de website van de provincie, bij het digitale loket. Per thema wordt maar één project gehonoreerd en dat moet dan uiterlijk 1 augustus starten en in december 2005 zijn afgerond. Het gaat om projecten die bovenlokaal zijn en niet in het ROA gebied vallen. Voorwaarde voor de toekenning van het totaalbedrag van 600.000,- is dat Provinciale Staten dit bedrag voor incidentele subsidies in hun voorjaarsnota opnemen.

Marieke Harpe