Gemeente Bernheze


Afhandeling bezwaarschriften WOZ-beschikking/aanslag onroerende-zaakbelastingen

Eind februari 2005 zijn de aanslagen/beschikkingsbiljetten verstuurd. In de eerste dagen na het versturen van de aanslagen zijn er veel vragen geweest. Er zijn ruim 1000 bezwaren binnengekomen.

Waardestijging en tariefvermindering
Veel vragen waren er over de taxaties van de woningen. De waarde van de woningen is met gemiddeld 57% gestegen. Dit is het gevolg van de forse waardestijging op de vastgoedmarkt tussen de vorige waardepeildatum 1 januari 1999 en de nieuwe peildatum 1 januari 2003. Daar staat tegenover dat de tarieven van de Onroerend zaakbelasting (OZB) aanzienlijk gedaald zijn ten opzichte van 2004. De verhoogde WOZ-waarden zijn namelijk verrekend in de OZB-tarieven 2005 waardoor de stijging van de OZB-tarieven beperkt is gebleven tot 7%. Afhankelijk van de waardestijging moet dus meer of minder belasting betaald worden dan voorgaand jaar, gecorrigeerd met 7% tariefsverhoging.

Ingediende bezwaren
Inmiddels is de termijn van zes weken voor het indienen van bezwaar verstreken. De stand van zaken tot en met 15 mei 2005 is: aantal verzonden aanslagen: 11.669
aantal ingediende bezwaarschriften: 1.083 (circa 9,3% van het aantal verstuurde aanslagen)
aantal bezwaarschriften woningen: 918 aantal bezwaarschriften niet-woningen: 165 Veel inwoners hebben gebruik gemaakt van het standaard bezwaarschriftformulier (circa 35%).

Informatie via website
Veel mensen hebben gebruik gemaakt van het digitale WOZ-loket van de gemeente, via www.bernheze.org/woz. Hier zijn antwoorden op de meest gestelde vragen te vinden. Van november 2004 tot en met januari 2005 werd de pagina taxaties wet onroerende-zaakbelastingen met daarop de voorlopige taxatiewaarde 2903 keer bekeken. Na het kenbaar maken van de definitieve waarde eind februari 2005 is tot en met april 2005 de pagina 5755 geraadpleegd door 3757 verschillende bezoekers.

Afhandeling bezwaren
Alle indieners van een bezwaar hebben inmiddels een ontvangstbevestiging gekregen. De gemeente heeft een jaar de tijd om de bezwaren af te handelen (verlenging met een jaar is mogelijk). De verwachting is echter dat in de loop van december 2005 alle bezwaren zijn behandeld. Ten opzichte van 2001 is daarmee een forse tijdwinst geboekt.
Voor de mensen van wie het bezwaarschrift ongegrond is verklaard, bestaat de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de rechtbank in s-Hertogenbosch.

Vragen
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met een van de medewerkers van het cluster belastingen, telefoon (0412) 45 88 88.