Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (24/5)

OOSTERHOUT NB, 24 mei 2005

Arrestaties na openlijke geweldpleging in Waalwijk

WAALWIJK: Op maandagavond 23 mei vond rond 20.50 uur een vechtpartij plaats op het Distelplein. De politie ging met meerdere eenheden naar de bewuste straat. Daar stond een groep jeugd al op de politie te wachten. Zij vertelden dat zij aan het voetballen waren, toen twee mannen hen bedreigden met messen en een stok. De politie arresteerde de twee mannen. Het gaat om 35-jarige Waalwijker en 38-jarige inwoner van Drunen. Eén van de verdachten vertelde dat hij onheus bejegend was door de bewuste groep. Samen met zijn vriend ging hij verhaal halen bij de jongeren, waarbij de zaak escaleerde. Het duo is aan het einde van dinsdagmiddag, na verhoor, weer in vrijheid gesteld. Ze kregen allebei een dagvaarding mee voor de rechtzaak.

Politie onderzoekt woning inbraken

SPRANG-CAPELLE: Op maandag 23 mei 2005 is er tussen 09.00 uur en 15.50 uur ingebroken in een woning aan de Esdoornlaan. De nog onbekende dader forceerde de tuindeur om binnen te komen en doorzocht de gehele woning. Er zijn diverse goederen gestolen, waarvan door de gedupeerde bewoners nog een inventarisatie gemaakt moet worden. De politie nam de aangifte op, verrichtte een buurtonderzoek en laat de technische recherche een sporenonderzoek instellen.

WAALWIJK: Twee inbrekers sloegen op de vlucht nadat zij betrapt waren. Het duo probeerde op maandagavond 23 mei rond middernacht in te breken in een woning aan de Besoyenstraat. De bewoonster hoorde gerommel aan de achterdeur en ging polshoogte nemen. Ze zag toen twee personen bij haar achterdeur staan. Bij inspectie van die deur bleek dat er verse braakschade aan de deurstijl zat. Agenten vingen de geschrokken bewoonster op en gaan een buurtonderzoek instellen.

Boete van 125,- vanwege winkeldiefstal

DONGEN: De politie maakt proces-verbaal op tegen een 50-jarige inwoner van Dongen. Een beveiligingsbeambte betrapte de man op maandag 23 mei om 17.00 uur op het plegen van winkeldiefstal. Dat gebeurde bij een supermarkt aan de Nieuwstraat. De man wordt verdacht van diefstal van een doos sigaren. Hij kreeg na verhoor in het politiebureau een boete opgelegd van 125,- Daarnaast kreeg de man ook een bekeuring omdat hij zich niet kon legitimeren. De legitimatieplicht is sinds 1 januari ingevoerd. Elke burger vanaf 14 jaar moet op verzoek van de politie een legitimatiebewijs kunnen tonen. Agenten mogen niet willekeurig naar het legitimatiebewijs vragen: het moet nodig zijn bij de uitvoering van de politietaak. In dit specifieke geval moest de verdachte zich legitimeren na het plegen van een strafbaar feit.

Oosterhoutse politie waarschuwt voor hengelen en flipperen

OOSTERHOUT: De Oosterhoutse politie werd op dinsdag 24 mei geroepen bij zes woninginbraken, die allemaal gepleegd werden in de nacht van maandag 23 mei op dinsdag 24 mei. Bij al deze woninginbraken waren geen braaksporen te zien. De politie gaat er daarom vanuit dat de dader de hengel of flippermethode toepaste. Bij het flipperen steekt de inbreker een oude creditcard of een liniaaltje tussen de deur en het slot. Daarmee steekt hij de schoot terug, waardoor de deur open gaat. Dit flipperen is te voorkomen door de deur op het nachtslot te doen. Op dezelfde manier wordt ook het ouderwetse hengelen voorkomen. Bij de hengelmethode wordt via de brievenbus de voordeur geopend met een ijzerdraad of een klerenhanger.
Aan de Kranendonk verdween een tas met inhoud vanuit woonkamer. Deze tas is inmiddels teruggevonden op de Lijndonk. Vooralsnog is er niets van de inhoud verdwenen.
Aan diezelfde Lijndonk werd ingebroken in een woning, waarbij de dader de voordeur open liet staan. De bewoners missen een spaarpot, een geldbedrag en een portemonnee.
Eveneens een tas met inhoud werd gestolen vanuit een woning aan de Kevelaar.
In Oosterhout stond op dinsdag 24 mei om 04.20 uur oog in oog met een inbreker. De bewoner van de Alsemhof werd gewekt door het feit dat zijn voordeur hoorde opengaan. Hij ging naar beneden en zag dat de voordeur inderdaad open stond. Op dat moment rende er een manspersoon weg in de richting de Vlierlaan. Vervolgens zag hij enige tijd later diezelfde man weer de voortuin in komen, waarbij beiden elkaar recht in de ogen keken. De inbreker sloeg opnieuw op de vlucht en was daarna spoorloos. De geschrokken bewoner heeft een goed signalement kunnen geven van de dader.
Bij een ander aan de Alsemhof verdwenen twee tassen. Verder nam de dader ook nog een fototoestel en twee mobiele telefoons mee. Tot slot meldt de politie dat vanuit een woning aan de Poolster is een portemonnee gestolen.

Computers weg na bedrijfsinbraken

OOSTERHOUT: De politie kreeg op maandagavond 23 mei rond 19.30 uur melding van een bedrijfsinbraak aan de Everdenberg was in werking getreden. De agenten stelden vast dat de toegangsdeur met grof geweld was opengebroken en dat het alarm onklaar was gemaakt. Vanuit het pand zijn een aantal computers en beeldschermen gestolen. Deze inbraak is vermoedelijk tussen 17.45 uur en 19.25 uur gepleegd. De politie nam de aangifte op en laat de technische recherche een sporenonderzoek instellen.

KAATSHEUVEL: Vijf computers, beeldschermen en een printer zijn ontvreemd bij een bedrijfsinbraak in Kaatsheuvel. Dat gebeurde op maandagavond 23 mei tussen 22.18 en 22.28 uur aan de Frankrijkstraat. De dader kwam het pand binnen door een raam open te breken. Alle apparatuur was vergrendeld aan de bureaus met een stalen kabel. De sloten werden echter geforceerd en de kabels losgetrokken. Ook hier gaat de technische recherche een sporenonderzoek instellen.

Bekeuring voor illegaal stoken van afval

KAATSHEUVEL: Tijdens hun surveillance zagen agenten op dinsdagochtend 24 mei omstreeks 08.00 uur rook komen vanaf het erf van een bedrijf in de Eikendijk. Uit onderzoek bleek dat een man in een oliedrum afval aan het opstoken was. Het afval bestond hoofdzakelijk uit hout. Volgens de milieuwetgeving is het strafbaar dergelijk afval te verbranden. De 43-jarige eigenaar had dan ook geen vergunning voor het verstoken van afval. De politie maakte proces-verbaal tegen hem op.

Ongeval op A-27 zorgt voor file

HANK: Dinsdag 24 mei omstreeks 11.30 uur kwam bij de politie een melding binnen over een aanrijding op rijksweg A27 ter hoogte van Hank. Ter plaatse bleek dat een 30-jarige man uit Breda de macht over het stuur van zijn vrachtwagen verloren was, mogelijk doordat hij een klapband kreeg. De man reed in zijn truck met oplegger over de A27 in de richting van Gorinchem. Doordat de vrachtwagencombinatie onbestuurbaar raakte, ramde de man een personenauto die naast hem reed, bestuurd door een 46-jarige man uit Prinsenbeek. De personenauto sloeg door de aanrijding over de kop en vloog over de vangrail en de middenberm heen en kwam op de linkerrijbaan voor het verkeer in de richting van Oosterhout tot stilstand. De vrachtwagen kantelde en kwam op een zijkant in de middenberm terecht. Beide bestuurders konden op eigen gelegenheid hun voertuig verlaten en werden opgevangen door personeel van een aan de A-27 gelegen benzinestation. Beide bestuurders zijn daarna voor onderzoek per ambulance naar een ziekenhuis in Breda gebracht. Zij waren licht gewond. De zwaar beschadigde vrachtwagen lekte diesel uit de brandstoftank. Personeel van Rijkswaterstaat kwam ter plaatse om de diesel op te ruimen. Het overige wegverkeer ondervond veel hinder van de aanrijding. In de rijrichting van Oosterhout waren kort voor de afrit Hank twee rijstroken gestremd. Het verkeer werd daar via de vluchtstrook langs de plaats van het ongeval geleid. In de rijrichting van Gorinchem was de linkerrijstrook gestremd. Deze rijstrook werd door de diverse hulpverleners gebruikt.

Auteur: Jeroen Steenmeijer