Digitale Gemeente Houten

Meerjarenperspectief financiën Houten geeft sober toekomstbeeld

dinsdag 24 mei 2005 - Bron: Gemeente Houten

Het college van B&W heeft begin deze maand drie belangrijke financiële documenten vastgesteld: de Jaarrekening 2004, de 1e Bestuursrapportage 2005 en de Perspectiefnota 2006. Deze drie documenten samen geven een actueel beeld van de financiële positie van de gemeente Houten. De stukken zijn ter goedkeuring aan de gemeenteraad aangeboden, voor de vergadering van 21 juni 2005.

Jaarrekening 2004
De Jaarrekening 2004 doet verslag van de uitvoering van de begroting in het jaar 2004. Het financiële resultaat over 2004 is zoals verwacht en al verwerkt in de begrotingen 2004 en 2005: het resultaat voor de Algemene dienst is een bedrag van 832.000,- negatief. Het totale gemeentelijke resultaat voor 2004 is positief, namelijk 363.000,-. Dit komt door het positieve resultaat van de VINEX. De VINEX-resultaten worden zoals gebruikelijk gereserveerd voor de nog te ontwikkelen VINEX-delen.

Nieuw onderdeel van de jaarrekeningcontrole is de toets op rechtmatigheid. De accountant heeft opgemerkt evenals de Rekenkamercommissie - dat het werk verricht door ingehuurde VINEX-adviseurs, ten onrechte niet Europees is aanbesteed. Tot nu toe heeft de gemeente bij aanbestedingsprocedures de in 1995 door de raad ingezette lijn gevolgd, waarbij afgesproken is om met vaste adviseurs te werken. Het college werkt nu aan een voorstel dat een oplossing biedt voor deze problematiek.


1e Bestuursrapportage 2005
De Bestuursrapportage is een budgettaire verantwoording over de uitvoering van de begroting 2005. Deze verantwoording is gebaseerd op kennis van de eerste maanden van het jaar 2005 en de eventuele doorwerking vanuit de jaarrekening 2004.
Het beeld voor 2005 is verbeterd ten opzichte van de begrote negatieve stand, door enkele incidentele positieve ontwikkelingen (o.a. de bijstelling van de opbrengst onroerende-zaakbelasting). Het toekomstbeeld blijft echter negatief. Een belangrijke reden hiervoor is de vermindering van de algemene uitkering uit het Gemeentefonds van het Rijk.

Perspectiefnota 2006
De Perspectiefnota is de eerste in deze vorm (vroeger heette dit de Voorjaarsnota). Het bevat de meerjarige beleidsmatige ontwikkelingen, de te maken nieuwe beleidskeuzen, en het geactualiseerde budgettaire meerjarenkader ten behoeve van de opstelling van de begroting 2006. De Perspectiefnota biedt de raad een platform om de kaders en prioriteiten aan te geven, waarbinnen de nieuwe begroting door het college moet worden opgesteld.

De begrotingsbehandeling in november 2004 gaf een negatief meerjarenbeeld. Het college heeft toen een pakket maatregelen samengesteld van in totaal circa 700.000 structureel per jaar. Nu de resultaten uit de 1e Bestuursrapportage bekend zijn, blijken de maatregelen niet afdoende om het negatieve beeld om te keren. Duidelijke keuzes zijn daarom onvermijdelijk.
Het college heeft opdracht gegeven om aanvullende maatregelen te onderzoeken. Het doel hiervan is tweeledig: een sluitende meerjarenbegroting én het creëren van ruimte voor nieuw beleid. De resultaten van deze zoekopdracht worden betrokken bij de afrondende besluitvorming over de begroting 2006, die eind september aan de raad wordt aangeboden.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).