Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 24 mei 2005 anummer: A/2005/7579

IED-9887 Belastingsamenwerking Parkstad Limburg

Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om in te stemmen met belastingsamenwerking op Parkstad Limburg niveau per 1 januari 2007. Een zestal Parkstadgemeenten te weten: Simpelveld, Voerendaal, Onderbanken, Brunssum, Landgraaf en Heerlen praten ambtelijk al een geruime tijd over een mogelijke samenwerking op het gebied van belastingzaken.Thans is de tijd rijp dat de respectievelijke gemeenteraden een beslissing gaan nemen. Samenwerken heeft voor de deelnemers een aantal voordelen, die echter per gemeente verschillen. De kleinere gemeenten hebben gewoonweg niet voldoende menskracht om op den duur de belastingwetgeving binnen hun gemeente gestalte te geven. De middelgrote gemeenten denken uit de samenwerking vruchten te kunnen plukken doordat dure, maar nodige kennis gedeeld kan worden. Bovendien kan samenwerking daardoor op de kortere termijn besparing opleveren. Heerlen wil op deze manier het fenomeen samenwerken propageren en zal zoals het er thans naar uitziet pas op de langere termijn besparingen kunnen inboeken.

OW-9853 Monument 'Het doodverzwegen kind'

De gemeente Heerlen stelt een bedrag van 12.000 euro beschikbaar voor een monument ter nagedachtenis van de doodgeboren kinderen die zijn begraven op de begraafplaats aan de Akerstraat. Nabestaanden van de doodgeboren kinderen hebben het initiatief genomen tot realisatie van een monument. Gedurende de jaren 1930-1970 zijn op de begraafplaats aan de Akerstraat 1016 doodgeboren kinderen begraven. In 2004 is na een zoektocht van nabestaanden gebleken dat de namen en de begraafplekken van de kinderen in de archieven van de gemeente vermeld zijn. Tot op heden hebben nabestaanden van 60 kindjes zich gemeld bij de beheerder van de begraafplaats. Voor de plaatsing van het monument is een bouwvergunning nodig. Nadat deze is verleend wordt het monument geplaatst.

SO-9883 Revitalisatie Patronaat
In zijn vergadering van 24 mei heeft het college besloten de revitalisatie van het Patronaat definitief in gang te zetten. Op dit moment is het gebouw er slecht aan toe. Het college vindt het belangrijk dit bekende monument voor Heerlen te behouden en heeft derhalve besloten de revitalisatie te starten. De investering van ca. E 3.500.000,-- is afgedekt met middelen van de gemeente, het Ministerie van VROM en verwachte bijdragen van de Provincie Limburg en Urban II. Er is een stichting opgericht die de exploitatie van het Patronaat zal gaan doen. Het college juicht een verbouwing en weer ingebruikname van het Patronaat voor culturele activiteiten dan ook toe. Qua culturele infrastructuur ziet het college dit pand als een welkome aanwinst voor amateur, semi-professionele theaterproducties en kleine professionele producties. Met name muziekverenigingen, amateurtoneel, jazz, blues, cabaret en experimenteel theater kunnen potentiële gebruikers zijn van het gebouw. In Heerlen en de rest van Parkstad Limburg is nadrukkelijk behoefte aan een goed geoutilleerde zaal voor deze doelgroepen van 200 tot 250 stoelen. Daarnaast zullen er activiteiten plaatsvinden van verenigingen, clubs etc. uit de GMS (Grasbroek, Musschemig, Schandelen) -buurt die nu een gebrek hebben aan geschikte ruimte.

Ontwikkeling van het Patronaat in deze zin vindt het college belangrijk voor het creëren van een uitgebreide en gevarieerde vrije culturele sector in Heerlen.

Door de herontwikkeling van het Patronaatsgebouw wordt bovendien een belangrijke kwaliteitsimpuls gegeven aan de stedenbouwkundige kwaliteit van het GMS-gebied. Het college heeft daarom besloten om het definitief ontwerp voor de herontwikkeling van het Patronaatsgebouw aan de Sittarderweg van TU Eindhoven en Qbbf Architecten te realiseren. Het aanbestedingsproces is inmiddels in gang gezet. De offertes van de aannemers komen in juli 2005 binnen. Indien deze binnen het budget passen, kan direct gegund worden en kan na de bouwvakantie gestart worden met de revitalisatie van het Patronaat. Rond de zomer van 2006 zal de verbouwing afgerond zijn.

SO-9977 Aanpak vervuiling op perceel Beitel

Op een perceel op bedrijventerrein de Beitel is onverwacht een grotere vervuiling aangetroffen dan op basis van eerder onderzoek verwacht werd. De gemeente heeft een overeenkomst met de firma VB Oostwegel Beheer BV om dit perceel op korte termijn te leveren in erfpacht voor de vestiging van een bedrijf. Eerder historisch en verkennend bodemonderzoek wees op een lichte vervuiling van de bodem. Bij de werkzaamheden om de grond op te leveren conform de eisen die gesteld worden aan bodem voor een dergelijke bedrijfsvestiging, stuitte men op een aanzienlijk omvangrijkere vervuiling met asfalt en beton. Deze vervuiling moet opgeruimd worden voordat bedrijfsvestiging mogelijk is. Volgens ramingen zijn de kosten van het storten van deze vervuilde grond maximaal E 100.000,-. Hierdoor moet de verwachte opbrengst worden bijgesteld.

Met de ondernemer zijn afspraken gemaakt over een spoedige oplevering van de grond in verband met verplichtingen die hij op zijn beurt is aangegaan, waarbij gerekend werd op start vanuit het nieuwe pand meteen na de bouwvak. Deze overeenkomsten maken snel handelen noodzakelijk. Om die reden heeft het college besloten meteen opdracht te geven voor het opruimen van de vervuiling. De ondernemer heeft ermee ingestemd de transportkosten voor zijn rekening te nemen. Het college wijkt hiermee af van de formeel voorgeschreven handelwijze volgens welke de commissie Stadsontwikkeling vooraf gehoord moet worden over transacties die meer kosten dan E 50.000,-.

Vanwege het spoedeisende belang voor de ondernemer en het risico van schadeclaims bij het niet nakomen van de afgesproken opleverdatum, heeft het college nu ingestemd met de directe aanpak van de vervuiling. De commissie zal meteen worden geïnformeerd en achteraf worden gehoord over dit besluit.


---- --