Gemeente Amsterdam

10.000 extra taaltrajecten om Amsterdammers naar werk te leiden

Gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Amsterdam

24 mei 2005
---
Herbert Raat Amsterdam krijgt ruim 23 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor de realisatie van 10.000 extra taaltrajecten. Dit heeft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag (dinsdag 24 mei) bekendgemaakt op de Jongerenmanifestatie `Werk aan je toekomst' in de Heineken Music Hall. Het college van B&W van Amsterdam trekt hetzelfde bedrag uit aangezien een ESF-bijdrage uitsluitend mogelijk is als er cofinanciering is. Hiermee komt er in totaal circa 46 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van taalachterstanden.

Circa 100.000 Amsterdammers hebben een taal- of inburgeringachterstand. Voor ongeveer 80.000 Amsterdammers is een inspanning van de overheid nodig om deze achterstand in te halen. Met de huidige middelen duurt het nog jaren voordat dit gebeurd is. De ESF-bijdrage is daarom meer dan welkom. Wethouder Ahmed Aboutaleb gaf aan dat deze taaltrajecten - waar mogelijk - gekoppeld worden aan beroepsonderwijs en de toeleiding naar werk.

Jongerenloketten succesvol

Bovenop de 46 miljoen euro komt circa 6 miljoen euro terecht bij de Jongerenloketten in de stad. Dit is mede te danken aan een tweede subsidieverlening van circa 3 miljoen euro uit het ESF die de minister heeft toegezegd. Dit geld komt terecht bij werk- en scholingstrajecten voor jongeren. Als jongeren onder de 23 jaar zich in Amsterdam melden voor een uitkering worden zij doorverwezen naar een van de zes Jongerenlokketten. Jongeren worden of terugverwezen naar school of begeleid naar werk of een combinatie van school en werk. Uit het jaarverslag van de dienst Maatwerk over 2004 blijkt dat de aanpak succesvol is. Van de 2715 jongeren die bij het Jongerenloket belanden is 63% terug naar school of aan het werk. Daarbij heeft Amsterdam in deze moeilijke economische tijden slechts 898 jongeren met een WWB-uitkering; een bijna historisch laag cijfer. De Jongerenloketten werken intensief samen met onder meer het CWI, het zorg- en welzijnswerk, het onderwijs en de Regionale Meld en Coördinatiefunctie. Door deze samenwerking ontstaat een sluitend netwerk waarmee schooluitval en jeugdwerkloosheid wordt tegengegaan.

Pb-100