GroenLinks

"EU-Grondwet: 1e internationale verdrag dat homodiscriminatie verbiedt"

Roze meifeest 24 mei 2005

"De Europese Grondwet is het eerste internationale verdrag dat homodiscriminatie verbiedt", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Deze historische mijlpaal in de emancipatiestrijd van homo´s en lesbiennes krijgt speciale aandacht op het Roze Meifeest in Nijmegen.

Het discriminatieverbod houdt in dat de Europese Unie geen maatregelen mag nemen waardoor homo´s, lesbiënnes, bisseksuelen of transgenders worden benadeeld. De Grondwet geeft de EU ook meer armslag om discriminatie in de praktijk te bestrijden. Zij moet voortaan op elk beleidsterrein opkomen voor homorechten, zelfs in het buitenlandse beleid. Diplomatiek zwijgen over vervolging van homo´s in Egypte kan bijvoorbeeld niet meer.

Nieuwe kansen
"De Grondwet geeft het Europees Parlement bovendien een beslissende stem bij antidiscriminatiewetten. Dat biedt nieuwe kansen. Het Europarlement is streng tegen homofobie. Dat bleek vorig jaar, toen het de ultraconservatieve Rocco Buttiglione afwees als eurocommissaris. GroenLinks werd daarbij gesteund door parlementariërs uit West én Oost-Europa. Want in alle hoeken van de EU is de strijd voor homorechten in volle gang. Oftewel, kleur Europa roze, begin met een ja!", aldus Buitenweg.

Homohuwelijk
Over het huwelijksrecht gaat de EU niet. Dat betekent dat Nederland de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht niet kan voorschrijven aan andere landen, maar ook dat andere landen ons homohuwelijk niet kunnen verbieden.

Roze meifeest Nijmegen
Het Roze Meifeest van het COC Nijmegen begint zaterdag om 13.00 uur in de Grotestraat te Nijmegen. Kathalijne Buitenweg deelt vanaf 14.00 uur roze flyers uit over de voordelen van de nieuwe Europese Grondwet voor homoseksuelen.