Gemeente Hengelo

Gemeente Hengelo krijgt 200.000 euro subsidie van VWS

Meer sport in de wijk

Het ministerie van VWS heeft een aanvraag van de gemeente Hengelo voor een bijdrage uit de Tijdelijke Stimuleringsregeling Buurt, Onderwijs en Sport gehonoreerd. Deze zogenaamde BOS-impuls is erop gericht gemeenten te ondersteunen bij hun aanpak van achterstanden bij jeugdigen van 4 tot 19 jaar, welke zich kunnen voordoen op het gebied van gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding, sport of bewegen.

In de periode 2005 - 2008 ontvangt de gemeente een subsidie van 200.000,-- voor de uitvoering van het project "sportstimulering in aandachtswijken". Een belangrijke voorwaarde van VWS is, dat de gemeente een zelfde bedrag voor het project inzet (cofinanciering), zodat de kosten van het gehele project op ruim 400.000,-- komt. Ongeveer eenderde van alle aanvragen in Nederland is gehonoreerd.

Stimulans voor jongeren

Het project richt zich met name op jongeren tussen de 10 en 19 jaar uit Hengelo-Zuid en heeft tot doel:

* het aanbieden van zinvolle vrijetijdsbesteding aan jongeren, die vanuit de thuissituatie niet worden gestimuleerd tot sport;
* het vergroten van de deelname aan de (wijk)sportactiviteiten;
* sportactiviteiten te gebruiken om de sociale competenties en communicatieve vaardigheden van jongeren te vergroten;
* jongeren stimuleren om vrijwilligerswerk te gaan doen;
* overlast van jongeren (die zich vervelen) te verminderen;
* doorstroom naar de bestaande sportverenigingen te bevorderen.

Vanuit deze middelen wordt gedurende de projectperiode een extra wijksportconsulent aangetrokken, die uitvoering moet geven aan de acties. Het is de bedoeling na de zomervakantie van start te gaan.