Gemeente Barneveld


Subsidie voor 'Poort naar Werk'

De gemeente Barneveld krijgt samen met de samenwerkende gemeenten Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg een Europese subsidie van bijna 435.000,- voor 'Poort naar Werk'. Dit is een project waarbij werkzoekenden die nu een bijstandsuitkering krijgen, zo snel mogelijk naar werk worden geleid. Dit gaat via een mobiliteitspool die zorgt voor een werk-, detacherings- of stageplek voor de werkzoekenden.

Tot nu toe werden reïntegratiebedrijven ingeschakeld voor het begeleiden van de bijstandsgerechtigden naar werk. De resultaten hiervan blijven echter achter bij de verwachtingen. Geconstateerd is dat betreffende bedrijven te weinig zicht hebben op de lokale en regionale arbeidsmarkt. Daarom is het initiatief genomen voor 'Poort naar Werk'. Reïntegratiebedrijven zullen wel ingezet blijven worden voor specifieke deskundigheid op het gebied van scholing, training en job-coaching.

Bedrijvenloket

Om het project te laten slagen is het van groot belang dat het lokale en regionale bedrijfsleven bij de mobiliteitspool wordt betrokken. Om dit te stimuleren zal er ook een regionaal bedrijvenloket worden opgezet. Dit bedrijvenloket heeft een breder doel dan de mobiliteitspool. Het is de bedoeling dat als aanvulling op de lokale dienstverlening van de afzonderlijke gemeenten, het bedrijvenloket een centrale plek wordt voor gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers en werkgevers. Dit om de dienstverlening te verbeteren en de samenwerking te stimuleren. Werkgevers kunnen onder meer ondersteuning en advies krijgen op het terrein van Human Resources en personele vraagstukken zoals dreigend ontslag, arbeidsconflicten, zaken rondom de wet Poortwachter etc. Als tegenprestatie wordt verwacht dat zij hun vacatures voor werkstages, detacheringsplekken en reguliere banen aanmelden.

Samenwerkende partners

Het project is een initiatief van de gemeente Barneveld. In het project wordt samengewerkt met de andere V-i-P gemeenten Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg, met het CWI en het UWV en dus ook met lokale en regionale werkgevers. Voor het project is een Europese subsidie ontvangen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Bedrijfsverzamelgebouw

De mobiliteitspool en het bedrijvenloket worden gevestigd aan de Churchillstraat, waar nu al het CWI, het UWV, het bureau Werk en Activering van de gemeente Barneveld en het Bureau Inkomensvoorziening Ondernemers Gelderse Vallei (Bureau IOGV) te vinden zijn. Die vestigingslocatie wordt in de komende tijd uitgebouwd tot een Bedrijfsverzamelgebouw Werk en Inkomen (BVG). Dit betekent dat naast de genoemde instanties ook nog andere partijen zoals een uitzendbureau of een arbodienst gehuisvest kunnen worden. Doordat alles in het BVG bij elkaar zit, wordt de samenwerking en synergie gestimuleerd en is er zowel voor de werkzoekende als de werkgever één loket waar men terecht kan. Mutatiedatum 24/05/2005