Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 21

DE REIS ALS SPIEGEL

Over weggaan en thuisblijven

Lang geleden waren reisboeken niets meer dan spiegels voor de eigen samenleving. Gulliver's travels ging net zoveel over Engeland als over verzonnen landen. Tegenwoordig vertellen reisgidsen je alles over de bezienswaardigheden en festiviteiten in je vakantie land. Daarmee zeggen ze eigenlijk ook heel wat over ons eigen land. Je bezoekt immers niet wat 'we' zelf al hebben. Zijn de reisgidsen van nu dan ook niets meer dan spiegels? TUMULT organiseert een debat op dinsdag 24 mei 2005 in Boekhandel Broese , Stadhuisbrug 5, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang ¤3,50/CJP&U-pas ¤ 2. Info: www.tumultdebat.nl/030-2332430. (Kaartverkoop en reserveringen: Broese Boekverkopers 030- 2335200)

Onder leiding van Sarah Meuleman, journaliste, discussiëren: Jacob Vossestein, auteur van "Vreemd volk. Over gedrag in andere culturen", Ton van Egmond, docent Hogeschool voor Toerisme Tilburg en Frank van Rijn, reiziger en schrijver.

Naast de explosie aan reisgidsen, reisverhalen en volg-mij-op-mijn-wereldreis websites, waren de afgelopen jaren ook de boeken over Nederland niet aan te slepen. Het lijkt wel alsof we de gedegen voorbereiding die bij een verre reis hoort plots ook op ons dagelijks leven toepassen. Buitenlanders schreven mooie verhalen over dat rare Nederland, Nederlanders schreven mooie boeken voor buitenlanders. We zijn zo druk met voorbereiden dat de reis vaak wat tegenvalt. Maar dat laten we niet merken. In ons reisverslag schrijven we over dezelfde pittoreske uitzichten als de reisgids. In de verhalen na afloop vertellen we uitgebreid over de rare gewoonten in dat andere land. En toch verzuchten we vaak "Ik vind het eigenlijk wel lekker om weer terug te zijn." Zijn de reisgidsen van nu dan ook niets meer dan spiegels?

TUMULT & Broese *)