Technische Universiteit Delft

Onderzoeksinstituut KSANDR initiatief TU Delft en Nuon

Onderzoeksinstituut verbetert kwaliteit energienetwerken

24 mei 2005 ondertekenen ir. G.J. van Luijk, voorzitter College van Bestuur van de TU Delft en ir. L.M.J. van Halderen, voorzitter Raad van Bestuur Nuon, in Delft een overeenkomst waarin de oprichting van en de samenwerking binnen het kennisinstituut KSANDR (Knowledge Sharing and Research) vastgelegd wordt. KSANDR richt zich onder andere op onderzoek naar nieuwe diagnostische technieken om de kwaliteit van het netwerk van water, gas en elektriciteit te kunnen vaststellen. Tevens geeft de Amerikaanse professor Hans B. Puttgen een lezing over ontwikkelingen in de energiesector wereldwijd.

KSANDR ondersteunt de beheerders van energie-infrastructuren bij vervangings- en onderhoudsvraagstukken. Daardoor kunnen zij het benodigde onderhoud aan het netwerk en de levensduur beter inschatten. Dit past in het beleid om de kwaliteit van de netwerken te verhogen en gelijktijdig het beheer ervan efficiënter te maken. KSANDR draagt daaraan bij door energiebedrijven te voorzien van geavanceerde technische kennis en onderzoeksmethodes. Daarnaast biedt KSANDR een platform waar partijen gezamenlijk aan oplossingen kunnen werken die betrekking hebben op de instandhouding van bestaande infrastructuren.

Door betere diagnostische technieken , zegt Edwin Groot, directeur van KSANDR, kan een energiebedrijf gericht inspelen op mogelijke problemen zonder te worden gedwongen ook goede onderdelen te vervangen, zoals vroeger automatisch gebeurde. Daarmee wordt het netbeheer efficiënter. Naast deze technieken gaat KSANDR ook onderzoek verrichten naar managementsystemen en worden er educatieprogramma s ontwikkeld om kennis uit te wisselen. KSANDR staat dan ook open voor deelname van alle partijen binnen de energiesector.

De TU Delft heeft met haar universitaire hoogspanningslab (een van de grootste in Europa) al een traditie op het gebied van onderzoek naar de levensduur van componenten in het elektriciteitsnetwerk. Voorzitter van het bestuur van KSANDR, Johan Smit, hoogleraar TU Delft: Het is daarom uitermate interessant om samen met bedrijven als Nuon binnen KSANDR te werken aan een kennisknooppunt waar instanties die te maken hebben met energielevering, zich bij aan kunnen sluiten.

Na de ondertekening zal professor Hans B. Puttgen van de Georgia Institute of Technology zijn lezing Electric Energy R&D: where do we go from here? houden. Puttgen geldt wereldwijd als een van de belangrijkste onderzoekers voor de energiesector. Bovendien is hij naast beleidsadviseur van de Amerikaanse overheid op het gebied van energielevering ook president van het IEEE (Institute of Electrical Electronics Engineers). Puttgen is voorstander van wereldwijde samenwerking op het gebied van energie om welzijn en welvaart veilig te stellen.