NEN


Europese eisen voor melkkoeltanks nu in Nederlands

Delft - De Europese eisen voor melkkoeltanks voor de boerderij zijn in het Nederlands vertaald. Tanks die voldoen aan deze norm, voldoen tevens aan de Europese Machinerichtlijn.

Het gaat om de Nederlandse vertaling van NEN-EN '13732 Machines voor voedselverwerking - Melkkoeltanks voor de boerderij - Eisen aan constructie, werking, geschiktheid voor gebruik, veiligheid en hygiëne'.
Deze Europese norm specificeert eisen voor onder andere ontwerp, constructie, prestaties en hygiëne van koeltanks voor koemelk.

De norm is van toepassing op melkkoeltanks met luchtgekoelde condensors en automatische regeling, bedoeld voor installatie op boerderijen of melkinzamelpunten. De voorschriften zijn van toepassing op tanks voor twee melkbeurten (24 h), vier melkbeurten (48 h) en zes melkbeurten (72 h), waarbij het koelen geheel of gedeeltelijk in de tank plaatsvindt.

Een greep uit hetgeen er in de norm staat:

Hoofdstuk 4 bevat een overzicht van gevaren die op basis van een risicobeoordeling voor dit soort machines in kaart is gebracht. Deze beoordeling is uitgevoerd volgens de beginselen van EN 1050 uit 1997.
Bij de eisen voor veiligheid en hygiëne is rekening gehouden met gevaren die voortkomen uit het gebruik (inclusief instelling, omschakeling van processen, bediening), reiniging en onderhoud. De bijlagen bevatten richtlijnen voor beproeving op geluid, koeling, reinigbaarheid en methoden van monstername voor melk.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: ir. Bart van Cleef,
e-mail: bart.vancleef@nen.nl, telefoon: (015) 2 690 169.