NEN


Betonnen roostervloeren voor vee nu volgens Europese norm

Delft - NEN, Centrum van normalisatie, heeft een nieuwe Europese productnorm voor betonnen stalvloeren gepubliceerd. Het gaat om NEN-EN 12737. De Nederlandse norm uit 1989, NEN 3873, is ingetrokken.

NEN is verplicht om aan definitief vastgestelde Europese normen de status van Nederlandse norm te geven. Dit staat in de reglementen van de Europese normalisatie-organisatie CEN, waarvan NEN lid is. Ook moet NEN conflicterende nationale normen met hetzelfde toepassingsgebied intrekken.
Dit is de reden waarom de Nederlandse norm NEN 3873:1989 "Roostervloeren van gewapend beton voor stalgebouwen" nu is ingetrokken.

LET OP!!
De Nederlandse regelgeving stelt via het Bouwbesluit en NEN 6720 eisen aan de minimale betondekking van vloeren. De minimale betondekking die wordt geëist in de nieuwe Europese norm voor stalvloeren NEN-EN 12737 voldoet niet aan deze Nederlandse eis. Dat betekent dat een product dat voldoet aan deze Europese norm, niet vanzelfsprekend in Nederland mag worden toegepast.
Dit mag alleen als wordt aangetoond dat de betondekking van de betreffende vloer wel voldoet aan de Nederlandse regelgeving. Daarbij moet het product ook aan eventuele andere eisen voldoen.

Voor wie bedoeld?
De norm is van belang voor de fabrikanten van betonnen roostervloeren, voor opdrachtgevers, aannemers en andere gebruikers en verwerkers van deze producten, maar zeker ook voor keurings- en certificatie-instellingen op dit gebied.

Informatie
Nadere informatie is te krijgen bij mw. ir. Annemieke Venemans, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 269 02 80, e-mail: Annemieke.Venemans@nen.nl, of bij NEN-Klantenservice.