Provincie Noord-Brabant




Gemeenten moeten doorgaan met uitwerken plannen

Provincie wil uitgifte bedrijventerreinen nauwgezet volgen


De provincie zal de uitgifte van bedrijventerreinen nauwgezet volgen. Daarvoor is een monitor ontwikkeld, die aanbod en uitgifte in kaart brengt en inzicht moet geven in de ambitie om zuinig om te gaan met de ruimte. De behoefte aan nieuwe terreinen houdt sterk verband met het economische klimaat. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ETIN Adviseurs. De provincie wil echter voldoende voorraad hebben voor als de markt weer aantrekt. Daarom moeten gemeenten doorgaan met het uitwerken van plannen voor bedrijventerreinen.

In 2004 hebben de Brabantse gemeenten 67 hectare bedrijventerrein uitgegeven. Dat is iets lager dan de uitgifte in 2003. Afhankelijk van de snelheid van uitgifte, is er in de provincie de komende zeven jaar nog voldoende voorraad. De voorraad slinkt echter sneller, indien de economie aantrekt en de behoefte sneller toeneemt. In de uitwerkingsplannen van het provinciale streekplan zitten voor de komende tien tot vijftien jaar voldoende plannen en capaciteit. Wanneer deze plannen daadwerkelijk doorgang vinden, komt er op termijn nog ruim 3000 hectare beschikbaar.

De provincie heeft in haar streekplan 2002 de ambitie uitgesproken om van de verwachte behoefte van 7.000 hectare benodigd bedrijventerrein tot 2020, er 2.000 ha. op een andere wijze beschikbaar te maken dan door de uitgifte van nieuw bedrijventerrein. In de uitwerkingsplannen zijn projecten geformuleerd die invulling moeten geven aan de ambitie tot zorgvuldig ruimtegebruik.

Steeds meer verouderde bedrijventerreinen in Brabant worden momenteel aangepakt, waardoor bedrijventerreinen geschikt blijven als vestigingsplaats. Met name in een tijd waarin bedrijfseconomische resultaten onder druk staan, worden kosten (zoals verhuizing) zoveel mogelijk vermeden.


Door de dalende conjunctuur van de afgelopen jaren vertoont ook de uitgifte van bedrijventerreinen een dalende lijn. Werd in het economische topjaar 1999 nog 329 hectare uitgegeven, in de jaren erna is een gestage daling zichtbaar. Het gemiddelde over de afgelopen zes jaar is overigens nog steeds bijna 180 hectare.

Gemeenten stellen steeds vaker plannen op om de situatie op bedrijventerreinen te verbeteren. Momenteel zijn 169 van de 594 bedrijventerreinen in Brabant verouderd. In totaal gaat het om 5.000 hectare netto. Op 50 van deze verouderde terreinen vindt op dit moment herstructurering plaats, terwijl op 46 terreinen concrete plannen bestaan om in de komende drie jaar te beginnen met herstructurering. Dat betekent dat de komende jaren een op de zes terreinen in Brabant onder handen wordt genomen met als doel het terrein zodanig aan te passen dat het weer voldoet aan de eisen die het bedrijfsleven daaraan stelt.




Provincie Noord-Brabant