Gemeente Rotterdam

Nr.87
23 mei 2005

24 mei 2005

Let op!!! Embargo tot 24 mei 9.30 uur!!!

Overschot van E 104,3 miljoen
Gemeente haalt solide financieel resultaat over 2004

De gemeente Rotterdam heeft in 2004 E 104,3 miljoen overgehouden op de begroting van E 4,7 miljard. Dat blijkt na het opstellen van de Jaarrekening 2004. Het overschot is terug te voeren op het solide financiële beleid dat het College aan het begin van de collegeperiode heeft ingezet. De resultaten daarvan worden nu zichtbaar. Hoe het College het overgebleven geld gaat besteden, wordt later dit jaar beslist bij de Kaderbrief (de vroegere Voorjaarsnota) en de Begroting 2006.

2004 is een positief jaar geweest voor de gemeente Rotterdam. Zowel de resultaten op de verschillende beleidsterreinen, als het financiële resultaat zijn goed te noemen. Op het gebied van de 5 inhoudelijke prioriteiten en de prioriteit organisatie van de uitvoering ligt de gemeente op koers. In 2004 staan 84 van de 97 targets op groen. Het solide financiële beleid van het college van b en w laat vooral resultaten zien op de beleidsterreinen sociale en maatschappelijke dienstverlening, middelen en ict en veiligheid. Zo is er een start gemaakt met interventieteams, waarin verschillende gemeentelijke diensten samenwerken. Daarmee wordt kostenefficiënter gewerkt. Door het aangescherpte handhavings- en fraudebestrijdingsbeleid waren er minder bijstandsgerechtigden dan voorzien. Een ander voorbeeld van financiële doelmatigheid is de strakkere sturing van Gemeentebelastingen Rotterdam (GBR). De dienst heeft de kwaliteit van de gegevensbestanden verbeterd, hetgeen heeft geleid tot hogere OZB-opbrengsten. Verder zijn er meeropbrengsten door een betere sturing op aanmaningen en vervolgingen. Een deel van het positieve rekeningresultaat is terug te voeren op technische oorzaken, zoals nieuwe regelgeving van de rijksoverheid (Besluit Begroting en Verantwoording) en de nieuwe systematiek die de rijksoverheid hanteert voor bekostiging van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de nieuwe Wet Werk en Bijstand. Dat leverde meevallers op die in de begroting niet waren opgenomen. Verder viel de uitkering uit het Gemeentefonds hoger uit.

Goedkeuring op rechtmatigheid
De jaarrekening is dit jaar voor het eerst door een externe accountant, KPMG, beoordeeld en een goedkeurende verklaring meegegeven. Hoewel veel gemeenten moeite hebben een goedkeurende verklaring te krijgen, lag de accountantsgoedkeuring voor het Rotterdamse gemeentebestuur in de lijn der verwachting. Sinds 2001 heeft de ADR (de eigen gemeentelijke accountantsdienst) de rekening gecontroleerd en goedgekeurd. Dit jaar is de controle van de jaarrekening overgegaan op een door de gemeenteraad aangestelde externe accountant. Dit in verband met de dualisering en de daarmee gepaard gaande aanpassing van artikel 213 van de Gemeentewet. Een goedkeurende accountantsverklaring betekent onder meer dat de gemeente het geld rechtmatig heeft besteed. December vorig jaar legde de gemeenteraad zijn visie op rechtmatigheid vast. In de accountantsverklaring is ook een aantal kritiekpunten opgenomen. Het gemeentebestuur neemt deze serieus en zal deze zaken hetzij toelichten dan wel acties ondernemen om ze te verbeteren.

Meerjarenbegroting

In verband met een bezuiniging op het Gemeentefonds - geld dat de rijksoverheid beschikbaar stelt aan de gemeente - is vorig jaar besloten om jaarlijks geld te onttrekken aan de algemene reserve om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. De algemene reserve zou daarmee in 2008 uitkomen onder het streefniveau van E 30 miljoen. Vanwege het positieve rekeningresultaat 2004 hoeft de geraamde onttrekking van ongeveer E 15 miljoen voor 2004 niet plaats te vinden. Daardoor blijft de algemene reserve in 2008 boven het streefniveau. Om de meerjarenbegroting sluitend te maken onttrekt de gemeente niet alleen geld uit de algemene reserve. Zo worden er dit jaar plannen uitgewerkt om volgend jaar het personeelsbestand met 400 fte's in te krimpen. Daarmee is een bedrag gemoeid van E 20 miljoen. Het betreft een structureel bedrag dat dus elk jaar bespaard wordt.

Resultaatbestemming
Het geld dat overblijft uit 2004 kan niet alleen worden weggezet in de algemene reserve, maar ook worden gebruikt voor specifieke doeleinden, de zogeheten bestemmingsreserves. De bestemming van het resultaat wordt definitief besloten, als de gemeenteraad de Kaderbrief behandelt eind juni. Het College zal voorstellen doen die rekening houden met de financiële uitdagingen. Deze omvatten onder meer het vrijmaken van geld voor extra inspanningen op het gebied van collegeprioriteiten en verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening.

Noot voor de redactie/