Gemeente Den Haag

mei 2005
Acht nieuwe voorscholen gaan van start in Den Haag (23 mei)

In Den Haag gaan met ingang van schooljaar 2005-2006 acht nieuwe voorscholen van start. Met de uitbreiding komt het aantal voorscholen in de stad op 66. Ook worden vijftien peutergroepen alsnog gesubsidieerd met ingang van volgend schooljaar. Dit heeft het college van B&W besloten.

Bij veel voorscholen zijn wachtlijsten voor peuters. Bij de jaarlijkse wachtlijstpeiling van 1 oktober 2004 bleek dat 535 peuters niet geplaatst konden worden bij de huidige voorscholen. Met de nieuwe voorscholen en de extra gesubsidieerde peuterspeelzalen moeten de wachtlijsten verkleind worden. Wethouder Pierre Heijnen: "Deelname aan de voorschool voorkomt dat kinderen met een achterstand aan de basisschool beginnen. Daarom zijn die voorscholen in Den Haag zo belangrijk".

Basisschool De Drie Linden vormt binnenkort een voorschool met peuterspeelzaal De Kleine Linde. Basisschool Het Heilige Hart gaat samenwerken met de gelijknamige peuterspeelzaal, net als basisschool Nieuw Waldeck. Peuterspeelzaal Dikkie Dik zoekt samenwerking met de Jeroenschool en het Kompas vormt een voorschool met peuterspeelzaal Deedrie. De Mr. Schabergerschool vormt een voorschool met De Peuterheuvel, basisschool Wereldwijzer doet dat met de Tombteboe en de Willem Alexanderschool gaat samenwerken met peuterspeelzaal De Kleine Prins.

Voorschool
Een voorschool is een samenwerkingsverband tussen een gemeentelijk onderwijs achterstanden (GOA) basisschool en een gesubsidieerde peuterspeelzaal, gericht op het voorkomen en verkleinen van onderwijsachterstanden bij jonge kinderen. Op de voorschool komen de peuters vier keer per week naar de peuterspeelzaal. In de groepen 1 en 2 is er, net als in de speelzaal, vier keer per week een extra juf aanwezig om te zorgen dat alle kinderen dié aandacht en hulp krijgen die ze nodig hebben. Peuterspeelzaalleidsters en leerkrachten stemmen hun werkwijze en programma's op elkaar af. Op de speelzaal wennen de peuters spelenderwijs aan het leren en naar school gaan en in groep 1 en 2 wordt die aanpak voortgezet. In Den Haag gaan er ongeveer 6200 kinderen naar de voorschool: 1500 peuters tot vier jaar en 4700 kleuters. De gemeente Den Haag heeft de ambitie om bij alle 86 GOA-basisscholen in Den Haag een voorschool te realiseren.