Ingezonden persbericht


Persbericht

Standdaarbuiten, 23 mei 2005

NAV: Meer dan 42% verlaging bietenprijs is asociaal en onaanvaardbaar

De door Eurocommissaris Fischer-Boel aangekondigde bietenprijsverlaging van meer dan 42% getuigt van minachting van akkerbouwers, is asociaal en onaanvaardbaar. Dat stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) naar aanleiding van de uitgelekte plannen voor de hervorming van het EU-suikerbeleid. Aanpassing van het suikerbeleid is volgens de NAV nodig, maar net als in andere sectoren dient dat op een economisch en sociaal verantwoorde manier te gebeuren.

De NAV pleit voor het behouden van het kind bij het weggooien van het badwater. Een inkrimping van de EU-suikerproductie is onvermijdelijk, maar het quotumsysteem met afstemming van de productie op de vraag en een redelijke prijs, moet behouden blijven. Door via een opkoopregeling quotum uit de markt te halen, kan de EU de noodzakelijke verlaging van de suikerproductie realiseren. De opkoopregeling is het eerst interessant voor de gebieden waar de suikerproductie het minst efficiënt is. Naast de uitkoopsom zouden de producenten daar de gelegenheid moeten krijgen meer olie- en eiwithoudende gewassen te telen. De EU voert momenteel tientallen miljoenen ton palmolie, soja en andere olie- en eiwithoudende producten zonder importheffing in.

De Europese Commissie verdedigt de suikerprijsverlaging ook met het argument dat 'de EU dan beter voorbereid is voor de volgende WTO-ronde'. De Europese Commissie bedoelt daarmee, dat ze de politieke keuze maakt de bescherming van haar landbouw (in de vorm van importheffingen op landbouwproducten) in wil ruilen voor meer expansiemogelijkheden van andere sectoren, zoals de Europese banken en verzekeringsmaatschappijen. Dat motief is voor de NAV een extra reden om zich tot het uiterste te verzetten tegen de handelspolitieke keuzes van de Europese commissie.

De WTO verbiedt de export van C-suiker. C-suiker is de boven het quotum geproduceerde suiker die tegen wereldmarktprijs wordt afgezet. De NAV was altijd al tegen en is tegenstander van de C-suikerproductie omdat de C-bietenprijs (=wereldmarktprijs) de teeltkosten bij lange na niet dekt. Bovendien ziet de buitenwereld het dumpen van C-suiker als misbruik van het suikersysteem en tast het dus de overlevingskans van het EU-suikerbeleid als zodanig aan. De productie van C-suiker is volgens de NAV simpel te vermijden door het instellen van een rekening-courant systeem. Boven of onder het quotum geproduceerde suiker kan in een dergelijk systeem doorgeschoven worden naar het volgende teeltjaar. De NAV vond daar tot nu toe helaas geen steun voor bij de suikerindustrie.

De WTO heeft verder bepaald dat ook de export van suiker uit de EU afkomstig van de ACP-landen (voormalige koloniën van Frankrijk en Engeland) tegen de gemaakte afspraken is.

Het betreft hier inderdaad export met subsidie en dat geldt als handelsverstorend. Ook hier heeft de EU dus een inschattingsfout gemaakt. Jarenlang hebben niet de telers maar de handel en industrie geprofiteerd. Wat de Europese Commissie nu doet, deze WTO-uitspraak aangrijpen om de botte bijl in het quotum en de prijs voor telers te zetten, is voor de vakbond volstrekt onacceptabel.



Ingezonden persbericht