Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 156 TR
Datum: 24 mei 2005

Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving
Vormgevingsprijs voor een geslaagd product

De provincie Fryslân reikt in 2005 voor de derde keer de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving uit. Deze vormgevingsprijs wordt uitgereikt als erkenning voor het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen een opdrachtgever en een ontwerper. De Vredeman de Vries Prijs van de provincie Fryslân is een jaarlijkse prijs, het ene jaar voor architectuur en dit jaar weer voor vormgeving. De provincie wil met deze prijs voor vormgeving een impuls geven aan de ontwikkeling en de belangstelling voor vormgeving in Fryslân.

Opdrachtgever en vormgever kunnen samen deelnemen aan de vormgevingsprijs. Het team van het winnende ontwerp, ontvangt een bedrag van E 5000,-. Daarnaast zijn vijf bedragen van E 500,- beschikbaar voor eervolle vermeldingen. Om als bedrijf of vormgever deel te nemen, moet een aanmeldingsformulier worden ingestuurd voor 30 juni 2005.

De jury
De vakkundige jury bestaat dit jaar uit: Frank Tjepkema, product & interieur ontwerper; Marlies Stoter, conservator kunstnijverheid Fries Museum; Maarten van Lelyveld, industrieel ontwerper; Menno Landstra, grafisch ontwerper en Thomas Eyck, verantwoordelijk voor de collectie keramiek bij Koninklijke Tichelaar. Zij beoordelen de inzendingen op ontwerpproces, concept en idee, beeldende kwaliteit en produceerbaarheid. Gedeputeerde Bertus Mulder van de provincie Fryslân is technisch voorzitter van de jury, zonder stemrecht.

De jury nomineert inzendingen die gedurende de maand september worden tentoongesteld in de Kennisboulevard van de Christelijke Hogeschool Nederland, Rengerslaan 8 in Leeuwarden. De prijswinnaar wordt dit jaar bekend gemaakt op 15 september tijdens het symposium Passage, dat in het teken staat van creatieve uitdagingen voor de stadsregio Leeuwarden. Het symposium wordt georganiseerd als afsluiting van de tentoonstelling Passages in het Bos van Ypeij.

Het reglement en het aanmeldingsformulier voor de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving 2005 zijn verkrijgbaar bij Keunstwurk in Leeuwarden, telefoon (058) 234 34 34 of via r.koster@keunstwurk.nl. N 35


---- --