Gemeente Alkemade


Expositie schilderijen mw. J. van Wendel in het gemeentehuis Alkemade

Van 19 mei t/m 12 augustus is er in het gemeentehuis een expositie van schilderijen van Judith van Wendel de Joode-van Elst. Judith heeft haar leven lang belangstelling gehad voor tekenen. Als kleuter maakte zij voor het eerst kennis met de schilderkunst. Bij een buurman, een enthousiast amateurschilder, mocht zij op schoot het eerste streekje op een 'echt' schilderij zetten. Toen al voelde ze dat ze later ook zo mooi wilde kunnen schilderen. Het zou nog lang duren voordat dat ervan kwam.

'Gelukkig kon ik me intussen wel ontwikkelen op fotografisch gebied. Door veel te fotograferen en vooral heel veel te kijken zijn sfeervolle foto´s ontstaan', aldus Judith. 'Enthousiaste samenwerking met mijn man zorgde voor een competitie element en diverse vaak gezamenlijke opdrachten gaven een sneeuwbaleffect. Na het winnen van een aantal prijzen ontstond het idee hier 'iets mee te doen'. Een aantal van de meest geslaagde foto's is nu ingelijst op posterformaat leverbaar.'

Na haar maatschappelijke carrière kreeg Judith de gelegenheid om zich daadwerkelijk te bekwamen in het schilderen. Zij volgde verschillende cursussen op het gebied van tekenen, inkt, krijt en aquarel. Uiteindelijk kwam zij uit op het schilderen met acrylverf. De mogelijkheden van het materiaal, de ongekende kleurnuances en de mogelijkheid om toeval een kans te geven, waren een bron van inspiratie. Nu kon zij de beelden van de vele reizen naar onder andere IJsland, Scandinavië en Schotland gestalte geven op een andere wijze dan alleen maar fotografie. Sommige van de schilderijen die onderdeel uitmaken van de expositie zijn te koop, andere zijn daarvoor voor haar een te dierbare herinnering.