Gemeente Winschoten


Beter gedrag kinderen basisscholen dankzij Team 8 en lesmethode Leefstijl
24 mei 2005

Door de invoering van de lesmethode "Leefstijl" en Team 8 is het gedrag van kinderen in Winschoten sterk verbeterd. Ze gaan beter met elkaar om en zijn zich meer bewust van
hun eigen verantwoordelijkheden.

Deze gedragsaspecten zijn positief beïnvloed door Team 8 en sinds 2002 heeft de gemeente Winschoten een aantal initiatieven opgezet, die van invloed kunnen zijn op het welzijn van de jeugd, zoals het project Team 8 en toepassing van de lesmethode Leefstijl. In 2002 en in 2004 is het welzijn van kinderen gemeten door BOP onderzoek & communicatie. Het onderzoek bestaat uit acht thema's: thuis, vrienden, veiligheid, school, buurt, vrije tijd, jezelf en gezondheid.

Het onderzoek van 2004 toont aan, dat de kinderen sinds 2002 meer vaardigheden hebben aangeleerd om goed met elkaar om te gaan. Ze gedragen zich ook beter op school, zijn actiever bij de lessen betrokken en dragen positief bij aan de sfeer in de klas. Ook zijn ze actiever geworden en sporten meer, maar vinden het aantal faciliteiten nog onvoldoende. Het welbevinden van de jeugd is ook verbeterd is door beleidsontwikkeling en uitvoering van de gemeente. De gemeente heeft o.a. de laatste jaren veel energie en geld gestoken in de bouw van speelplaatsen (in samen-werking met de wijkplatforms) en wijkontmoetingsplekken.

Team 8, een wisselende groep van 8 jongeren, dat als klankbord fungeert richting gemeente, houdt actief de leefomgeving van de jeugd in de gaten, betrekt andere kinderen en instellingen hierbij en onderneemt actie om deze leefomgeving te verbeteren.

De lesmethode Leefstijl heeft ten doel de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen te vergroten. Dit heeft effect op het gedrag van kinderen. In de lessen worden gedragsthema's uitvoerig behandeld en leren kinderen belangrijke vaardigheden, zoals respect tonen voor anderen, gevoelend en ongenoegens uiten, geduldig zijn, en zelfrespect hebben.

Het onderzoek maakt deel uit van het Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid.

Johan Modastraat 6
Postbus 175
9670 AD Winschoten
(0597) 48 11 11
(0597) 42 00 93