Ingezonden persbericht

V.U.G.S International Conference: Be Connected

Global Cities & the space of flows

UTRECHT, 20050502 -- Op dinsdag 24 mei 2005 zal het Educatorium (De Uithof, Universiteit Utrecht) geheel in het teken staan van wereldsteden, netwerken, globalisatie en mobiliteit: de Vereniging van Utrechtse Geografie Studenten (V.U.G.S.) organiseert haar jaarlijkse conferentie dit maal met het thema "Be Connected - Global Cities & The Space of Flows".


Stedelijkheid is onderhevig aan veranderingen door de vele ontwikkelingen in communicatietechnologie en infrastructuur wereldwijd. Steden werven eigenhandig steeds meer internationale contacten door processen als mondialisering en globalisering. Dit alles leidt er toe dat de wereld steeds meer geïntegreerd en vormgegeven wordt door een netwerk dat geconstrueerd en gedirigeerd wordt door intensieve stromen (space of flows) van kapitaal, informatie, personen en goederen. Stedelijke regio's vormen de knooppunten van dit netwerk, gezien het feit dat daar de stromen, en dus activiteiten, samenkomen. We kunnen hierbij spreken van een netwerksamenleving waarbij de betekenis van de plaats (space of places) binnen deze context aan het veranderen is. Is deze 'space of flows' dusdanig in controle over onze samenleving, zoals socioloog Manuel Castells beweert?

Het is zaak voor een stad of regio om zich binnen dat netwerk te profileren om, met name internationaal, van enige betekenis te zijn. Bepaalde stedelijke knooppunten kenmerken en onderscheiden zich bijvoorbeeld door de vestiging van hoofdkantoren, aanwezigheid van internationale mainports en de aanwezigheid van een sterke financiële markt. Kortom, een stad dient, om een vaste positie binnen dit netwerk te verkrijgen en te behouden, een plaats te zijn waar vele stromen samenkomen en waarvandaan er ook vele stromen wegvloeien. In andere woorden: be connected!

* Conferentie is in zijn geheel in het Engels.

Niet minder dan 20 sprekers zullen acte de présence geven, waaronder bijdrages uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en België. Bekende namen zijn o.a. Annemarie Jorritsma-Lebbink, John Short, Jonathan Beaverstock en Jack Burgers. De conferentie zal plaatsvinden in het Educatorium op de Uithof in Utrecht en zal aanvangen om 09:00 uur. In de middag zullen in twee rondes een tal van workshops worden aangeboden. Er zijn 400 kaarten beschikbaar. Rond 17.00 zal de dag afgesloten worden.

Voor meer informatie kunt u de website www.be-connected.nl bezoeken of contact opnemen met de V.U.G.S. (030-2532789) of direct met Mark Verbeet, 06-48496492.




Ingezonden persbericht