Ingezonden persbericht

Rendement reïntegratie Keerpunt wetenschappelijk bewezen

Het rendement van reïntegratiebedrijf Keerpunt uit Hilversum is wetenschappelijk bewezen. Zieke werknemers die door Keerpunt begeleid worden, verzuimen gemiddeld 30% korter

HILVERSUM, 20050524 -- Keerpunt ondersteunt landelijk werkgevers en werknemers in het MKB bij de aanpak van ziekteverzuim en reïntegratie. Zij heeft een onderzoek laten uitvoeren naar het rendement van haar activiteiten. De meest opvallende conclusie is de gemiddelde verkorting van de verzuimduur met 30% na begeleiding door Keerpunt ten opzichte van bedrijven die begeleid zijn door arbodiensten en andere reïntegratiebedrijven. In het onderzoek is een rendement gemeten van gemiddeld ruim ¤ 5.000,- per verzuimende werknemer.


Hoe langer een werknemer verzuimt voordat hij/zij wordt begeleid, hoe meer
de effectiviteit en het rendement afnemen, zo is bewezen. De effectiviteit is het hoogst in begeleidingen waar de werkgever Keerpunt heeft ingeschakeld en niet heeft gewacht op actie van bijvoorbeeld een bedrijfsarts. Tot slot valt op dat de netto-effectiviteit (de versnelling van de verzuimduur ten opzichte van de controlegroep) toeneemt naarmate de ernst van de verzuimoorzaak toeneemt. Duidelijk werd ook dat bij oudere werknemers de netto-effectiviteit en het rendement iets afnemen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Aarts De Jong Wilms Goudriaan Public Economics (APE) uit Den Haag onder leiding van Prof. Dr. Ph. R. de Jong. APE heeft een econometrisch onderzoek uitgevoerd volgens het zogeheten Mixed-Proportional-Hazard-model, waarbij de onderzoek- en de controlegroep ondermeer op basis van persoonskenmerken met elkaar vergeleken worden.

De controlegroep voor het meten van de effectiviteit en het rendement bestond uit verzekerden van de Amersfoortse Verzekeringen en Nationale-Nederlanden die in 2004 langer dan vier weken ziek zijn geweest. De zieke werknemers uit deze groep zijn niet door Keerpunt maar door een arbodienst of een ander reïntegratiebedrijf bij het verzuim begeleid.

Met het onderzoek van Keerpunt is het succes van snelle interventie bij ziekteverzuim wetenschappelijk aangetoond. Een juiste en snelle aanpak loont, zoals reïntegratiebedrijven al langer aangenomen hadden. Langdurig verzuim kan hiermee worden voorkomen en verkort. Daarom pleit Keerpunt voor een zo spoedig mogelijke begeleiding bij dreigend langdurig verzuim.