Provincie Noord-Holland

24-5-2005


Parkeernorm streekplan loslaten goed voor Zuidas


Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben de ontwerp-partiële streekplanherziening parkeernorm Zuidas vastgesteld. Daarin wordt de parkeernorm uit het huidige streekplan Noord-Holland Zuid losgelaten en wordt in plaats daarvan geen enkele parkeernorm meer genoemd. Dankzij dit GS-besluit zijn voor de Zuidas in Amsterdam nu minder parkeerplaatsen nodig. Dat betekent zuinig ruimtegebruik op de Zuidas, minder verkeer en uiteindelijk een verbetering van de leefbaarheid.

Doel van deze streekplanherziening is om de in het huidige streekplan Noord-Holland Zuid opgenomen parkeernorm van 2 parkeerplaatsen per woning te laten vervallen. De gemeente Amsterdam houdt in haar eigen plannen rekening met een parkeernorm van 1,25 parkeerplaatsen per woning. Dit verschil was aanleiding de parkeernorm nog eens te bezien. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat de in het streekplan Noord-Holland Zuid aangehouden ruimere parkeernorm voor de Zuidas niet noodzakelijk is.

In de ontwerp-partiële streekplanherziening parkeernorm Zuidas is geen parkeernorm meer opgenomen omdat de provincie Noord-Holland ook in het nieuwe inmiddels geldende Locatiebeleid Een Goede plek voor Ieder bedrijf geen parkeernormen meer aanhoudt.

GS houden met dit besluit de mogelijkheid open voor bouwers en projectontwikkelaar die een plan zouden willen realiseren waarin meer parkeerplaatsen worden gemaakt dan de norm van 1,25.

Van 13 juni tot en met 10 juli 2005 wordt de ontwerp-partiële streekplanherziening parkeernorm Zuidas ter inzage gelegd en kunnen bedenkingen worden ingediend. Uiteindelijk zullen Provinciale Staten de partiële streekplanherziening in oktober 2005 vaststellen.