Gemeente Borger-Odoorn


24-05-2005
STEUNPUNT VRIJWILLIGERSWERK BORGER-ODOORN OFFICIEEL VAN START

Dinsdag 24 mei is het Steunpunt Vrijwilligerswerk Borger-Odoorn officieel geopend door wethouder Frits Alberts van gemeente Borger-Odoorn. Het steunpunt is ondergebracht in het kantoor van Stichting Welzijn Borger-Odoorn te Valthermond. Het Steunpunt is bedoeld voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in Borger-Odoorn. Het Steunpunt wil de toegankelijkheid van het vrijwilligerswerk stimuleren en vrijwilligersorganisaties met raad en daad steunen bij het vinden en binden van vrijwilligers. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk neemt geen taken over van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties, maar wil bijdragen aan het versterken van vrijwilligerswerk in z'n algemeenheid. De gemeente Borger-Odoorn heeft Stichting Welzijn Borger-Odoorn de opdracht gegeven om een Steunpunt voor Vrijwilligerswerk op te zetten.

Functies
Het Steunpunt kent 6 functies. BEMIDDELING: Mensen zoeken vrijwilligerswerk en organisaties zoeken vrijwilligers. Hiermee beoogt het steunpunt vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen. PROMOTIE : Zorgen voor bekendheid van en waardering voor vrijwilligerswerk. BELANGENBEHARTIGING: Belangen van vrijwilligers en vrijwilligerswerk behartigen met betrekking tot wet- en regelgeving, rechtspositie en beleid. INFORMATIE EN ADVIES: Het verstrekken van informatie en advies over vrijwilligerswerk in het algemeen, in de plaatselijke situatie en op aanverwante terreinen. DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING: Er voor zorgen dat vrijwilligers de benodigde deskundigheidsbevordering kunnen krijgen gericht op het functioneren als vrijwilliger. ONTWIKKELING: Het ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe activiteiten en projecten op gebied van vrijwilligerswerk en maatschappelijke behoeften.

Openingstijden
Het Steunpunt is na de opening geopend op dinsdag van 13.30 - 15.30 uur, woensdag van 19.00-20.00 uur en vrijdag van 9.30-11.30 uur. Buiten deze tijden op afspraak via telefoonnummer 0599-661455.

Subsidie
De gemeente Borger-Odoorn maakt gebruik van de stimuleringsregeling vrijwilligerswerk. Met behulp van deze subsidieregeling wordt een extra impuls gegeven aan het vrijwilligerswerk in Borger-Odoorn.

Bemensing
In het Steunpunt werken 6 vrijwilligers die beschikbaar zijn voor vragen van vrijwilligers. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de beroepskrachten van Stichting Welzijn Borger-Odoorn. In de voorbereidingsfase heeft de werkgroep gewerkt aan het inrichten van het steunpunt, ontwerpen van logo, folder en website, verzamelen van documentatie, verzorgen en versturen van de uitnodiging, enz.