Provincie Groningen

Provinciale sluizen Delfzijl getoetst aan Wet op de waterkering: aanpassingen noodzakelijk
23 mei 2005

De provinciale schutsluizen Farmsum in Delfzijl zijn, als onderdeel van de primaire waterkering, getoetst aan de in de Wet op de waterkering vastgelegde norm. De uitkomst van deze toetsing was onvoldoende.

Om te voldoen aan de vereiste normen voor primaire waterkering dienen de buitenhoofden van de kleine en grote schutsluis resp. 1,55 m en
1,50 m verhoogd te worden. Daarnaast moeten de buitenhoofden worden voorzien van een dubbele kering die elke maatgevende waterstand kunnen keren. Tevens moet het sluitings- en bedieningsprotocol (hierin zijn regels opgenomen die te maken hebben met de wijze van keren, alarmering, jaarlijkse oefeningen en herstelprocedures bij uitval van bijvoorbeeld communicatiemiddelen) worden aangepast.

Omdat de vloeddeuren, met name die van de grote sluis, zijn aangetast door paalworm moeten deze met spoed worden vervangen. De provincie streeft ernaar dat voor het stormseizoen 2005/2006 in beide sluizen tenminste een stel nieuwe vloeddeuren is aangebracht.

De totale aanpassingskosten voor de schutsluizen Farmsum bedragen 2,8 miljoen euro. Deze kosten worden gedragen door: het Rijk, de NAM, (cie Bodemdaling) en de provincie Groningen.