Provincie Groningen

Voorjaarsnota 2005: uitvoering nog steeds voorop 24 mei 2005

Het college van GS blijft het komende jaar prioriteit geven aan de uitvoering van beleid. Dat heeft o.a. te maken met de afspraken die GS in het collegeprogramma 2003-2007 hebben gemaakt. GS hebben hierin aangegeven er zelf voor te willen zorgen dat het beleid dat de afgelopen jaren is ingezet zo goed en snel mogelijk wordt uitgevoerd. Ook de beperkte financiele ruimte van de afgelopen jaren is een argument geweest om minder in te gaan zetten op het maken van nieuw beleid. Ondanks het feit dat de Voorjaarsnota 2005 een gunstiger financieel perspectief laat zien dan de afgelopen jaren het geval was, houden GS vast aan de ingezette koers. Voor een beperkt aantal nieuwe dingen is wel geld beschikbaar.

Financieel perspectief 2005-2009
Onder andere door een hogere uitkering uit het provinciefonds en hogere opbrengsten uit de opcenten motorrijtuigenbelasting is het financieel perspectief voor de periode 2005-2009 gunstiger dan de afgelopen jaren het geval was. Gemiddeld is er in deze jaren circa EUR
2.68 miljoen aan vrij besteedbare ruimte. Ondanks deze "meevaller" willen GS wel dat het accent blijft liggen bij de uitvoering van beleid en dat eventuele nieuwe beleidsaccenten binnen het programma opgelost worden. Dit vanwege het feit dat het financieel perspectief met de nodige onzekerheden is omgeven. Zo moeten er bijvoorbeeld nog nieuwe afspraken met het kabinet gemaakt worden over regionaal beleid na 2007.

Nieuw beleid
De Voorjaarsnota 2005 bevat zoals gezegd weinig echt nieuw beleid, maar bevat wel een groot aantal stappen die noodzakelijk zijn om vastgestelde projecten uit te voeren en/of af te ronden. Projecten die GS in het collegeprogramma reeds hoog op hun verlanglijstje hadden gezet. Eén van die projecten waar GS onverwachts snel mee aan de slag kunnen gaan is de verdubbeling van de N33. Dankzij een motie van de Tweede Kamer heeft de regering eind vorig jaar EUR 50 miljoen beschikbaar gesteld voor deze verdubbeling. GS gaan zo snel mogelijk aan de slag met een financieringsopzet en een fasering voor de realisatie van dit project. Daarnaast willen GS dit jaar van start met de uitvoering van een nieuw plan voor de huisvesting van medewerkers op het provinciehuis. De uitvoering van dit plan moet er o.a. voor zorgen dat de inrichting van het provinciehuis beter past bij de gestelde doelen op het gebied van organisatieontwikkeling. Bijvoorbeeld gebiedsgericht werken en het verbeteren van de publieke functie. De investeringskosten van het plan bedragen circa EUR 16 miljoen, die over een periode van 10 jaar worden afgeschreven. Deze kosten kunnen nagenoeg worden terugverdiend door de verhuur van leegkomende ruimte in het gebouw, door een efficientere benutting van de ruimte.

Na 2007
GS willen niet over hun graf regeren. Om ruimte te geven aan een nieuw college van GS en aan een nieuwe Provinciale Staten, laten GS voorstellen voor nieuw beleid, waar mogelijk, niet verder doorlopen dan tot en met 2007.