Artsen zonder Grenzen


Stand van zaken rechtszaak losgeldbetaling: eerste openbare verhoor

Dinsdag 24 mei - Vandaag heeft de Zwitserse rechter in Genève de eerste getuigen gehoord in de rechtszaak tussen de Zwitserse afdeling van Artsen zonder Grenzen en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Beide partijen hebben hun standpunt voor de rechter nader toegelicht. De volgende zitting vindt na het zomerreces plaats, waarschijnlijk in september.

Het verschil van mening tussen de Zwitserse afdeling van Artsen zonder Grenzen, de voormalige werkgever van Arjan Erkel, en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken begon vorig jaar zomer. Het Ministerie eist dat Artsen zonder Grenzen Zwitserland het losgeldbedrag dat Buitenlandse Zaken betaalde voor Arjan Erkels vrijlating terugbetaalt, omdat het zou gaan om een voorschot.

Artsen zonder Grenzen Zwitserland stelt dat zij niet betrokken is geweest bij de uiteindelijke onderhandelingen die tot Arjan Erkels vrijlating hebben geleid en dus ook geen verantwoordelijkheid kan nemen voor (terug)betaling van het losgeldbedrag.

De Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen is geen partij in deze zaak, maar volgt de ontwikkelingen op de voet. Uiteraard houden wij u via de website op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054