Peil.nl

Extra meting: Voor het eerst stijging voorstemmers Europese grondwet

24 mei 2005

Voor het eerst sinds half april jl. is er bij de peiling van het stemvoornemen ten aanzien van het aanstaande Referendum sprake van een trendbreuk. Terwijl tot nu toe de groep voorstanders in de bevolking constant bleef en de groep tegenstanders in een aantal stappen duidelijk steeg (hetgeen per saldo afgelopen zaterdag leidde tot een score van 60% tegen en 40% voor), is er sinds zaterdag voor het eerst te zien, dat nu ook de groep voorstanders aan het stijgen is. De opkomstkans is nu gestegen tot 46% (was afgelopen zaterdag 43%). En op basis van het stemvoornemen van degenen die een keuze opgeven (en dat is inmiddels 90% van degenen die zeker zullen opkomen) is de score nu 57% tegen en 43% voor.

De kloof tussen de twee groepen die kritisch tegenover de EU staan (EU-Sceptici en EU met handrem) en degenen die dat niet staan (EU-supporters en EU-adepten) is wel weer groter geworden. Dat houdt in dat het aandeel voorstemmers bij de eerste twee groepen verder gedaald is en het aandeel voorstemmers bij de laatste twee groepen gestegen.
Om echt een meerderheid voorstemmers te bereiken zal het noodzakelijk zijn dat hetzij de opkomst van de laatste twee groepen duidelijk hoger wordt dan van die van de eerste twee groepen, of bij de groep "EU met handrem" een stijging teweeg te brengen van het aandeel voorstemmers. Dat is tot nu toe absoluut niet gebeurd.!

De gedachte van Wouter Bos om als Nederland als enige Nee zou stemmen volgend jaar nogmaals een Referendum te houden, wordt door ongeveer een derde van de Nederlanders gesteund en bijna twee derde afgewezen. Ook PvdA- kiezers wijzen dit plan in meerderheid af.


---- --