Groen!

Brussel, 24 mei 2005

VLD-plannen voor belastingverlaging kosten 9132 miljoen euro per jaar!

VLD herinstalleert Commissie van Openbare Onderstand voor werkloze schoolverlaters

De VLD-plannen voor een belastingverlaging zorgen op 10 jaar tijd voor liefst 11 procent minder overheidsinkomsten. De staat misloopt zo jaarlijks, eenmaal de plannen op kruissnelheid, 9132 miljoen euro (365 miljard oude Belgische frank!) inkomsten, zo berekende Groen! Welke diensten er door die mininkomsten allemaal zullen sneuvelen, verzwijgt de VLD echter, zo reageert Groen!-voorzitter Vera Dua. De VLD en de andere regeringspartijen doen momenteel aan een opbod rond al dan niet vlakke belastingverlagingen. Maar laat ze vooral eerlijk zijn over welke uitgavenposten door eender welke belastingverlaging zullen sneuvelen. Groen! pikt het alvast niet dat de VLD het recht op een uitkering wil koppelen aan de duurtijd van de gewerkte periode. De VLD herontdekt de Commissies van Openbare Onderstand! Ons land telt vandaag ruim 150.000 werkzoekende jongeren; een groot deel daarvan schoolverlaters. Zij hebben nog niet gewerkt. Als de VLD haar zin krijgt dan krijgen ze straks ook geen uitkering meer. Dat is de werkelijkheid achter de VLD-plannen. Groen! gaat de VLD-plannen alvast duidelijk maken aan de werklozen; op donderdag 26 mei, zowel in Gent als in Antwerpen.

Het VLD-congres van het voorbije weekend biedt duidelijkheid, tenminste inhoudelijk. Het laat opnieuw een kil, hard, economisch liberalisme zien. De vrijheid die men bepleit, is een vrijheid voor wie sterk staat. De gewone burger verliest zekerheid en vrijheid.

Groen! staat lijnrecht tegenover de voorstellen die de liberalen nu naar voor willen schuiven. Voor Groen! moeten levenskwaliteit, sociale cohesie en échte vrijheid voor zoveel mogelijk mensen verzoenbaar zijn met een duurzame economie, en niet ondergeschikt eraan.

Het VLD-congres maakt tevens duidelijk met welke (tot nu toe deels verborgen) agenda de VLD aan het eindeloopbaandebat wil beginnen: weg met collectieve afspraken en bescherming. Het toekomstplaatje van Vlaanderen anno 2010 kleurt ijzingwekkend blauw en totnogtoe komt er enkel reactie rond het voorstel tot belastingverlaging.

De VLD-voorstellen parachuteren ons terug naar de negentiende eeuw. Enkele voorbeelden? Nu de federale regering nog maar net het aantal toegelaten overuren heeft verdubbeld, wil de VLD de arbeidstijd individueel nog verlengen. De arbeid bevrijden, heet dat dan! De VLD wil het werkloosheidsstelsel aanpakken. In plaats van de 200.000 jobs die Verhofstadt ooit beloofde, worden de jonge werklozen straks naar het OCMW gestuurd. Ook de CAOs moeten er aan geloven. Straks moet elke werknemer in alle vrijheid individueel gaan onderhandelen. De VLD zet zo de deur open voor sociale dumping, voor het opzetten en het onderbieden van werknemers tegenover elkaar in eenzelfde bedrijf. Collectieve rechten als tijdskrediet, brugpensioen of ouderschapsverlof veegt de VLD onder de vloermat. Wie er van wil genieten, zal die eerst via veel overuren moeten verdienen! Je moet je dus eerst een burn out werken vooraleer je tijdskrediet kan opnemen. Helemaal te gek wordt het wanneer de VLD zich ook keert tegen de kleine zelfstandigen. Beperkingen op openingsuren? Weg ermee! Recht op zondagsrust? Weg ermee. De spertijd voor de solden? Gedaan ermee! Mensen moeten volgens de VLD dag en nacht, 7 dagen op 7 kunnen kopen en consumeren. Maar over de personeelsleden van die winkels rept de VLD met geen woord. Over de kleine zelfstandigen die zonder beperkingen qua openigsuren en het afschaffen van de spertijd van de solden de concurrentiestrijd tegen de grote ketens niet zullen overleven, zegt de VLD evenmin iets.

Kortom, de liberale voorstellen gaan lijnrecht in tegen de wijze waarop Groen! de toekomst ziet. Groen! wil solidariteit en vrijheid verzoenen, de VLD probeert die constant tegen mekaar uit te spelen, aldus Groen!-voorzitter Vera Dua die in een 10 punten analyse brandhout maakt van de liberale voorstellen (zie bijlage). Het blauwe gevaar heeft nog nooit zo uitdrukkelijk kleur bekend. De VLD wil een coup plegen op de staatskas waarvan vooral diegenen die het niet zo breed hebben enkel nog maar slechter zullen worden. Groen! wil geen bont en blauwe samenleving, wil zelfs niet zoals sommige andere partijen onderhandelen over de modaliteiten. Voor ons is dit no pasaran.