Universiteit van Amsterdam

De orthopedagogiek als ontwerpwetenschap is hard nodig in het huidige onderwijs

Afscheidscollege Orthopedagogiek


donderdag 26 mei 14.00 uur

Prof. dr. J.C. van der Wolf, bijzonder hoogleraar Psycho-sociale stress bij kinderen in problematische opvoedingssituaties: Perfect een bal aannemen: over condities voor positieve leraar-leerlingrelaties.

In zijn afscheidsrede geeft Kees van der Wolf een schets van de ontwikkelingen in de orthopedagogiek in de afgelopen dertig jaar, de periode waarin hij aan de UvA verbonden was. In het bijzonder gaat hij in op veranderende inzichten in de achtergronden en de aanpak van emotionele problemen en gedragsproblemen bij kinderen en jeugdigen. De (ortho)pedagogiek wordt vaak gekarakteriseerd als een wetenschap die specialistische disciplinaire vraagstellingen uitdiept en verklaringen geeft voor opvoedings- en onderwijsvraagstukken bij probleemkinderen . Maar de orthopedagogiek is volgens Van der Wolf vooral een ontwerpwetenschap die ervoor kiest (op basis van theorie) het gesprek met de praktijk aan te gaan, om - rekening houdend met de weerbarstigheid van die praktijk - het ontwerp bij te stellen tot bereikt wordt wat voor ogen stond. Dat is hard nodig in het huidige Nederlandse onderwijs en in een tijd van overspannen (negatieve) opvattingen over de jeugd, maar ook voor de ontwikkeling van de orthopedagogiek als wetenschappelijke discipline, stelt Van der Wolf.

Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.