Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad heeft gedebatteerd over de resultaten van de debatten over Islam en integratie. In het debat werd een motie van GroenLinks en de PvdA aangenomen.

Tweeminutendebat RET

De gemeenteraad heeft een tweeminutendebat gehouden over de mogelijke opsplitsing en verzelfstandiging van de RET. Het debat was op verzoek van de PvdA en Leefbaar Rotterdam. Op 26 mei bespreekt de Tweede-Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat het kabinetsstandpunt over aanbestedingen in het openbaar vervoer verricht door de gemeentelijke vervoerbedrijven van de vier grote steden. Daarin staat dat het rail openbaar vervoer in 2017 en het stedelijk busvervoer in 2009 openbaar aanbesteed moeten zijn. Voor Rotterdam betekent dit dat de RET per 2009 moet zijn opgesplitst in een zelfstandig busbedrijf en een zelfstandig tram- en metrobedrijf. Volgens de twee fracties bestaat nu de indruk dat Rotterdam instemt met het kabinetsvoorstel. Met een motie (PvdA en Leefbaar Rotterdam) sprak de gemeenteraad uit dat de gemeente Rotterdam eigenstandig en onafhankelijk een afweging moet kunnen maken of de RET verzelfstandigd en / of geprivatiseerd moet worden. De indieners van de motie gaven de raad mee dat het wenselijk is dat de RET ook het busvervoer tot 2017 verzorgt. Volgens een aantal fracties is de dreigende opsplitsing van de RET in een busbedrijf en een tram-/metrobedrijf niet wenselijk. Maar om in deze fase een uitspraak tegen de opsplitsing te doen vonden andere fracties nog te voorbarig. Tegen de motie stemden de VVD en het CDA.

Debatten Islam en integratie besproken

De gemeenteraad heeft gedebatteerd over de resultaten van de debatten over Islam en integratie. In het debat werd een motie van GroenLinks en de PvdA aangenomen.

Het college is opgeroepen het estafettestokje over te dragen aan mensen en instellingen om kleinschalige dialogen mogelijk te maken. Om de balans op te maken is het college ook gevraagd om jaarlijks een groot Rotterdams debat te organiseren. Tegen deze motie stemden Leefbaar Rotterdam en de VVD.

Het slotdebat Islam en integratie werd op 6 april afgesloten. Er zijn afspraken gemaakt tussen Rotterdammers onderling, met instellingen en (moslim)organisaties en met het gemeentebestuur. De afspraken zijn de bouwstenen voor een zogenoemd samenlevingscharter.

Om zich voor te bereiden op de uitkomsten van de debattenreeks, stelde het presidium van de gemeenteraad een ad hoc commissie in. Deze ad hoc commissie bestaande uit raadsleden gaf een oordeel over de conclusies van de publieke debatten. De aangereikte bouwstenen moeten leiden tot concrete voorstellen en onderdeel worden van gemeentelijk beleid.

Uitkomsten moeten een vervolg krijgen

De wijze waarop de debatten zijn georganiseerd kreeg waardering in de raad. Zowel vanuit de pers als de samenleving was er veel belangstelling. Belangrijk is nu dat de uitkomsten een vervolg krijgen en dat de afspraken worden uitgewerkt in concrete acties. Integratie zal van twee kanten moeten komen. Rotterdammers moeten kritisch kijken naar hun eigen rol in het integratieproces. Maar de overheid heeft ook een belangrijke rol.

De debatten Islam en integratie zijn een goede aanzet voor volgende acties. De gemeenteraad is benieuwd naar het plan van aanpak dat het college voor de zomer zal presenteren.

Fracties positief over bouwstenen

Volgens Leefbaar Rotterdam heeft het gemeentebestuur laten zien dat het ernst is. Het mogelijk maken van de Islamdebatten is misschien wel belangrijker dan de precieze uitkomsten. Leefbaar Rotterdam vindt het wel een gemiste kans dat er niet over de echte pijnpunten is gedebatteerd. Ook moet het, wat de fractie betreft, nu van twee kanten komen: de eigen verantwoordelijkheid van de Islamitische gemeenschap en de overheid. Fractie-dos Santos vroeg zich af of de problemen, waar mensen mee te maken hebben, voldoende aan bod zijn gekomen. Gepleit werd voor een concreet vervolg.

De VVD had eerst twijfels over de Islamdebatten, omdat een overheid zich niet met een geloofsrichting moet bemoeien. De overheid moet de algemene waarden van de samenleving bewaken. Terugkijkend stelde de fractie vast dat de debatten uitstekend zijn verlopen. Er is een belangrijke stap gezet in de normalisering van de stad. Wat de VVD betreft moet het college doorgaan met de uitvoering van het collegeprogramma.

De ChristenUnie-SGP wilde weten wat er concreet gaat gebeuren met de uitkomsten van de debatten. Komt er een uitwerking op kleinere schaal: ontstaat er meer interactie en contact tussen mensen?. Op welke manier willen we in Nederland met elkaar samenleven, wilde de fractie weten. De stadspartij vond de debatten een goed middel om het onderwerp op de kaart te zetten. Een wereldconferentie over de Islam ziet de Stadspartij niet zitten. Volgens de fractievoorzitter kan kunst wel bijdragen aan een dialoog tussen mensen. De toon maakt de muziek.

GroenLinks is tevreden met de gemaakte afspraken en bouwstenen voor een prettige samenleving. Het college heeft toegezegd hier voortvarend mee aan de slag te gaan.

Een van de afspraken is de bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt. GroenLinks wacht het actieprogramma met belangstelling af en gaf aan dat ingezet moet worden op kleinschalige respectvolle dialogen.

Integratie vraagt iets van ons allemaal, aldus het CDA. Gebleken is dat er veel draagvlak is om samen te werken aan de toekomst van de stad. De Islam is niet het klemmende probleem, stelde de fractie vast. Uit de debattenreeks Islam en integratie haalde het CDA een aantal conclusie. Mensen willen niet gediscrimineerd worden en mensen eisen respect voor hun opvatting. We hebben iedereen nodig om Rotterdam vooruit te krijgen. Het vervolg moet zijn dat positieve initiatieven worden gestimuleerd.

D66 is tevreden met de uitkomsten en de aangereikte bouwstenen. We moeten naar een andere manier van met elkaar omgaan en aanspreken. Er moet ruimte worden gecreëerd zodat iedereen mee kan doen. In de debattenreeks was veel aandacht voor de sociale cohesie en actief burgerschap. De overheid heeft de taak om de voorwaarden te scheppen zodat mensen hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor D66. Ook in de Rotterdamse straten en wijken moeten mensen tot elkaar komen. De aangereikte bouwstenen zijn een goede impuls.

In zijn bijdrage verwees de SP-fractievoorzitter naar het rapport van de SP over o.a. huisvesting en integratie van nieuwkomers in de stad Heel Rotterdam vooruit dat vorig jaar aan het college is aangeboden. De SP is niet voor assimilatie, maar wil een samenleving waar verschillende culturen, religies en opvattingen samen leven.

Luisteren en praten met elkaar is een soort medicijn, aldus fractie-Bourzik. De fractievoorzitter is benieuwd naar de uitwerking van het integratiebeleid van het college. Ook wilde hij weten hoe het college om wenst te gaan met bange autochtonen.

Bij de aankondiging van de debattenreeks was de PvdA eerst kritisch. Niet de Islam moet ter verantwoording worden gesteld, maar de maatschappelijke problemen, waar culturele achtergronden wel aan ten grondslag kunnen liggen. In het raadsdebat stelde de PvdA vast dat de slotconclusies goed zijn, maar daar zit ook wat onbehagen. De zogenaamde angst voor de Islam is niet weg. Positief is wel dat jongeren zich hebben kunnen uiten. Volgens de PvdA had de volgende boodschap tijdens het debat een opmerkelijk effect op het jonge publiek: beleef je identiteit binnen de rechtsstaat, maar die rechtstaat moet wel de ruimte daarvoor creëren. Democratische spelregels werken niet vanzelf, maar daar moet je met elkaar voor zorgen. Laat dit het begin zijn van een nieuw elan waarin Rotterdammers elkaar recht in de ogen kijken. Niet angst is leidend, maar hoop, aldus de woordvoerder van de PvdA.

Het college kijkt met tevredenheid terug op de debatten Islam en integratie. Het was een podium om zorgen te kunnen uiten. Volgens wethouder Geluk (o.m. integratie) gaat het college de uitkomsten en bouwstenen voortvarend uitwerken in concrete acties. Voor de zomer komt er een actieprogramma voor de bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt. Ondertussen gaat de stad door met bespreking van culturele kwesties.

Debattenreeks naar omstandigheden goed verlopen

Volgens de ad hoc commissie van de gemeenteraad die de raad adviseerde over de uitkomsten - is de debattenreeks naar omstandigheden succesvol verlopen. Diverse bedreigingen voor een goed verloop waren aanwezig. Mede door de polarisatie over het onderwerp Islam werd het debat enerzijds bedreigd door een scherpe opstelling en anderzijds door een terughoudendheid. Verder zou - volgens de commissie - de indruk kunnen ontstaan dat de overheid zich direct bemoeit met een geloofsrichting. Door de vorm van de debatten is dit niet gebeurd. Er was veel aandacht, zowel vanuit de stad, daarbuiten en het buitenland.

De media-aandacht legde extra druk op de debatten, maar de conclusies in de pers zijn over het algemeen positief. Met de debatten Islam en integratie is een belangrijke stap gezet op weg naar normale verhoudingen in de stad. Er is een gemeenschappelijke opvatting in het aanvaarden van geldende normen en waarden. Volgens de ad hoc commissie moet er een vervolg komen met een actieplan waarbij de betrokkenheid, die bleek bij de reeks debatten, moet worden vastgehouden. In dat actieplan moeten punten worden vastgelegd waarover geen discussie mogelijk is, zoals o.a. gelijkwaardigheid, verbod op discriminatie, eigen verantwoordelijkheid, scheiding tussen kerk en staat en respect voor een andere mening.

Uiteindelijk zal dit leiden tot een Rotterdam waarin Rotterdammers hun thuis zien en zich niet buitengesloten of bedreigd voelen.

Discussie bouwplan De Calypso

De gemeenteraad heeft gedebatteerd over het bouwplan De Calypso. Opnieuw was er discussie over de zogenoemde bezonning en het schaduweffect op de flats als gevolg van de nieuwe hoogbouw. De VVD en ChristenUnie-SGP dienden een motie in om geen vrijstelling te geven voor de hoogteoverschrijding van het bouwplan van 40 naar 70 meter. Deze motie haalde het niet en kreeg alleen steun van de indieners, Stadspartij, SP en een lid van de PvdA.

Een tweede motie (GroenLinks) om geen vrijstelling te verlenen voor het overschrijden van de hoogte in het bouwplan, met uitzondering van het noordelijke gedeelte, werd ook verworpen.

De motie kreeg alleen steun van GroenLinks, VVD, Stadspartij, SP, fractie-dos Santos en een lid van de PvdA.

Het bouwplan kon in de raadscommissie voor Fysieke Infrastructuur en Verkeer rekenen op steun van Leefbaar Rotterdam en de PvdA. De andere fracties hadden hun bedenkingen.

De massaliteit van het gebouw en de verwachte schaduwwerking voor bestaande woningbouw aan de westzijde van het Schouwburgplein waren aanleiding voor discussie.

Multifunctioneel gebouw

Het bouwplan voorziet in de bouw van een modern multifunctioneel gebouw met een hoogwaardige buitenruimte. Er moeten ruim 400 appartementen worden gebouwd, winkels, een kerk en kantoorruimte. Parkeren in de omgeving kan straks zowel bovengronds en ondergrond.

Het gaat om het gebied aan de Mauritsweg waar nu Holdiay Inn, de Pauluskerk en Calypso zijn gevestigd.

Eerdere bewonersbijeenkomsten leidden tot verbeteringen in het bouwplan. Zo komt de entree van de parkeergarage van het gebouw aan de Mauritsweg. De entree van de Pauluskerk is verplaatst van de achterzijde naar de zijkant. Met het kerkbestuur is ook afgesproken om de dag- en nachtopvang van verslaafden in de Pauluskerk uit te plaatsen. Er volgt nog een voorlichtingsbijeenkomst nadat de ontwikkelaar de bouwaanvraag heeft ingediend. Naar verwachting neemt het college na de zomervakantie een besluit.

En verder heeft de raad..

· motie-Sörensen (Leefbaar Rotterdam), voor een onderzoek naar de mogelijkheden om (hogere) ambtenaren op contractbasis aan te stellen in dezelfde functie, afgedaan;

· motie-dos Santos (fractie-dos Santos) afgedaan. In deze motie werd ook gepleit voor een onderzoek naar de mogelijkheid om topambtenaren voor een bepaalde periode in dezelfde functie aan te stellen.

Bron: Griffie, 20-05-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Griffie_2050902.Nieuwsbericht_2050906.Raadsberichten_202949 2.Raadsberichten 2005_2051817.Raadsbericht 19 mei _2066286]