Stadsdeel Amsterdam-Noord

Opening Ecozone Schellingwoude

Door het onthullen van een informatiebord bij één van de toegangen, opent Chris de Wild Propitius (onder meer portefeuillehouder Leefbaarheid, Beheer, Volkshuisvesting, Recreatie) op donderdagmiddag 26 mei 2005 de Ecozone Schellingwoude.

De ecologische zone Schellingwoude is een natuurparadijs temidden van de drukte.

Stadsdeel Amsterdam-Noord heeft de zone aangelegd om de zeldzame ringslang en de Noordse woelmuis in de stad betere overlevingskansen te bieden.

De zone verbindt Waterland met het Ijmeer, zodat ringslang en woelmuis tussen de zone en deze gebieden kunnen pendelen. Uitwisseling is belangrijk om inteelt te voorkomen en de dieren gezond te houden. Niet alleen deze twee soorten, ook een kolonie broedende reigers, de kleine modderkruiper en de IJsvogel profiteren van dit nieuwe natuurgebied. Voor deze laatste is een IJsvogelwand gebouwd. De ecozone voorziet in flora en fauna: er bloeien ook honderden orchideeën.

Door de aanleg van de zone is de recreatieve functie van het gebied versterkt. Bruggetjes en zogenaamde laarzenpaden zorgen voor een betere toegankelijkheid zonder dat de natuurwaarden van het gebied worden aangetast.

De aanleg van de Ecozone is gerealiseerd met een financiële bijdrage uit het Natuurontwikkelingsfonds IJmeer, waarin de Gemeente Amsterdam, Vereniging Natuurmonumenten en de Provincie Noord-Holland samenwerken.

De Ecozone ligt nabij de Schellingwouderbrug, bij tuincentrum Bert Pols.