Ingezonden persbericht


Persbericht

Broek in Waterland, 25 mei 2005

Hoverstop trilmuis effectief tegen RSI

Bezoek Hoverstop tijdens Gezond in Bedrijf op 25,26 mei

Hoverstop introduceert de 'trilmuis', een actief ergonomische muis die RSI-klachten voorkomt. De Hoverstop muis traint medewerkers effectief met spierspanning om te gaan. Wanneer een medewerker langer dan tien seconden zijn hand op de muis heeft liggen zonder iets te doen, geeft de Hoverstop muis een trilsignaal om de gebruiker er aan te herinneren zijn hand van de muis te halen. Uit TNO onderzoek blijkt dat 28% van de werknemers last heeft van nek, arm of schouderklachten. Dat zijn ongeveer 2,0 miljoen Nederlanders. Recent onderzoek wijst uit dat RSI wordt veroorzaakt door langdurige spierspanning. Het gebruik van de Hoverstop muis bespaart de gebruiker tussen de 8 en 10 minuten spierspanning per uur.

RSI wordt voornamelijk veroorzaakt door lang aanhoudende spierspanning. Veel computergebruikers houden hun hand voortdurend op de muis, ook wanneer zij er niet actief mee werken. Deze statische belasting leidt uiteindelijk tot spierspanningklachten. De Hoverstop muis attendeert medewerkers door middel van een trilsignaal op het feit dat zij al tien seconden hun muis niet actief gebruiken. Na een korte periode van werken met de Hoverstop muis wordt het loslaten van de muis een geconditioneerde reflex. In tegenstelling tot pauzeprogramma's die via het beeldscherm werken, stoort Hoverstop de medewerker en zijn omgeving niet tijdens het werken. Het gebruik van de Hoverstop muis kan wel tien minuten aan spierspanning per uur besparen.

Hoverstop is ontwikkeld door de bewegingswetenschapper Erwin Welbergen: 'Ik kreeg een aantal jaren geleden zelf last van RSI en ben toen aan het denken geslagen. De Hoverstop muis is een eenvoudige oplossing voor een groot probleem dat veel geld kost. In de Verenigde Staten zijn er 28 miljoen mensen met RSI-klachten en lopen de kosten als gevolg hiervan op tot 20 miljard dollar. Met twee miljoen mensen in Nederland die RSI-klachten hebben, is dit de meest voorkomende beroepsziekte. Door actief het probleem te bestrijden met preventie programma's hoop en denk ik dat de omvang van het RSI probleem beperkt kan worden. Hoverstop kan hier een grote bijdrage aan leveren.'

Micropauzes verhogen productiviteit
Het nemen van meer micropauzes leidt tot een verhoogde productiviteit. (Heuvel 2003) Het regelmatig nemen van korte pauzes is meer efficiënt in de preventie van RSI dan minder regelmatig wat langere pauzes. (Balci et al. 2003) De meeste mensen voelen bij het gebruik van de Hoverstop muis de ontspanning niet alleen in de hand, maar in het hele lichaam. Mensen kunnen zich beter concentreren en worden minder snel moe. Daardoor maken ze minder snel fouten en zijn ze uiteindelijk productiever. Momenteel doet TNO onderzoek naar de mate van de productiviteitsverhoging die de Hoverstop muis met zicht mee brengt.

San Francisco State University
'Dit is het beste ergonomische computer product dat ik gezien heb ik vele jaren'. zo stelt Prof. dr. Erik Peper, directeur van het Institute for Holistic Healing Studies, San Francisco State University, gedurende een seminar waar hij het Hoverstop systeem ontdekt. "Hoverstop moet eigenlijk direct ingezet worden om microbreaks te realiseren bij werknemers ".

Verkoopkanalen
De Hoverstop muis is in Nederland verkrijgbaar via ErgoDirect en Backshop Healthy Computing. ErgoDirect is een organisatie die producten en diensten levert ter bevordering van gezond en efficiënt beeldschermwerk. De focus ligt hierbij op oplossingen die goed arbobeleid voor beeldschermwerk mogelijk maken. De Backshop adviseert bedrijven, instellingen en eindgebruikers, maar ook bedrijfsgeneeskundige- en Arbo-diensten in het kader van RSI preventie. Hoverstop is ook verkrijgbaar via de internetsite www.hoverstop.nl.

Practisch, plug en play
De Hoverstop muis werkt meteen zonder software of drivers te installeren, en is onafhankelijk van het besturingssysteem. Het is een drieknopsmuis met scroll wheel en een 800 dpi optische sensor. De prijs van een Hoverstop muis is ¤ 69.- en dus maar iets hoger dan van een vergelijkbare gewone muis.

Hoverstop op Gezond in bedrijf, 25 en 26 mei
De Hoverstop trilmuis is te zien en te proberen op de beurs Gezond in bedrijf 2005 op 25 en 26 mei in de Jaarbeurs te Utrecht (Hal 5, stand D56). Zowel Richard Wolfe als Erwin Welbergen zijn hier aanwezig om toelichting te geven op de Hoverstop trilmuis en de gepatenteerde technologie die hierachter zit en meerdere toepassingmogelijkheden biedt.

Over Hoverstop
Hoverstop ontwikkelt actief ergonomische producten op basis van gepatenteerde technologie. Hoverstop is opgericht door bewegingswetenschapper Erwin Welbergen. Erwin vormt samen met Richard Wolfe de directie. Het productconcept voor Hoverstop is ontstaan toen Erwin Welbergen zelf met blijvende RSI te kampen kreeg. Erwin Welbergen is de afgelopen 15 jaar als ondernemer actief geweest waarbij dagelijks sprake was van intensief computergebruik. De problemen met RSI en de bedreiging op de continuïteit van zijn bedrijf hebben geleid tot de ontwikkeling van de Hoverstop muis. Het Hoverstop concept is in samenwerking met oud-collega's van de Vrije Universiteit van Amsterdam uitgewerkt tot een innovatief product. In maart 2002 is wereldwijd het patent aangevraagd voor de technologie die in meerdere producten gebruikt kan worden zoals een muis, een toetsenbord of een koppelingspedaal.