Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht in samenwerking met groep 5 van basisschool Het Kompas

Schoolklas schrijft boek over een kind met kanker; opbrengst naar Kika

BARENDRECHT (donderdag 26 mei 2005) - Groep 5R van de Barendrechtse basisschool Het Kompas heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een bijzonder project. Onder leiding van hun meester Hans Onderwater en hun juf Judith Schrijver hebben de voornamelijk 8- en 9-jarige kinderen samen een boek geschreven over een kind met kanker. Het boek met de titel 'Ik wens voor jou .' is nu klaar en het eerste exemplaar wordt op woensdag 15 juni door de kinderen zelf aangeboden aan directeur-generaal Primair Onderwijs Ron Minnee. Dat zal gebeuren in de centrale hal van het Barendrechtse gemeentehuis.

'Ik wens voor jou .' gaat over Tim, een 8-jarige jongen met kanker. Om hem op te vrolijken schrijven al zijn klasgenootjes spannende verhalen met mooie tekeningen. In al deze verhalen is Tim de hoofdpersoon, en zo maakt hij ondanks zijn chemotherapie en de vele uren in bed toch een fiks aantal bijzondere avonturen mee. Het boek is een mix van fictie en realiteit. Zo is het verhaal deels gebaseerd op ervaringen van Tim en Bianca. Tim is een jongen uit Nunspeet die helaas aan kanker is overleden en Bianca is een meisje uit Spijkenisse dat die ziekte wist te overwinnen en genas.

Kika: 'Minder pijn en strijd, meer genezing en kwaliteit' Het boek 'Ik wens voor jou .' wordt gedrukt in eerste oplage van 4.000 exemplaren, waarvan er 1.000 gratis worden verspreid onder kankerpatiëntjes. De overige 3.000 boeken worden voor E 5,- per stuk verkocht en de opbrengst daarvan gaat volledig naar Kika (Kinderen Kankervrij). Kika helpt de zeven kinderkankercentra in Nederland waaronder het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. In deze centra wordt onderzoek gedaan naar de behandeling en genezing van kinderkanker. Dit alles onder het motto: 'Minder pijn en strijd, meer genezing en kwaliteit'. En hoewel de exacte opbrengst van deze unieke schrijfactie van groep 5 van Het Kompas pas op 15 juni bekend wordt gemaakt, is nu al zeker dat Kika kan rekenen op een 'zeer fors' bedrag. Topzwemster Inge de Bruijn, behalve prominent inwoner van Barendrecht ook ambassadrice van Kika, zal tijdens de feestelijke boekpresentatie op 15 juni namens Kika de cheque met het exacte bedrag in ontvangst nemen. Dat gebeurt uiteraard in aanwezigheid van alle kinderen, directeur-generaal Primair Onderwijs Minnee, de Barendrechtse burgemeester M.Th. van de Wouw, ouders, sponsors en andere belangstellenden. Tijdens de boekpresentatie zullen de kinderen uit groep 5 van Het Kompas onder begeleiding van zangeres Carmen Kuhne en een band ook nog twee toepasselijke liedjes ten gehore brengen: 'Ode aan een Kankerkind' en 'Vechterslied'.

Bijzonder leerzaam proces
Het boek is geheel geschreven en geïllustreerd door de leerlingen van groep 5 van PC Basisschool Het Kompas. ,,Het was een bijzonder leerzaam proces. Enerzijds zijn de kinderen op een leuke manier bezig geweest met de Nederlandse taal en met het schrijven van verhalen en anderzijds speelde ook het sociale aspect heel nadrukkelijk een rol'', zo stelt meester Hans Onderwater, die zelf al ruim 28 jaar lesgeeft op Het Kompas. Het is overigens niet de eerste keer dat Hans Onderwater met zijn schoolklas een boek schrijft. In 2001 schreven de leerlingen van de toenmalige groepen 6 en 7 van Het Kompas onder de bezielende leiding van Onderwater het boek 'De Reisklas'. De opbrengst van dat boek, waarvan het eerste exemplaar destijds werd aangeboden aan staatssecretaris Karin Adelmund, bedroeg uiteindelijk zo'n E 2.500. Dit bedrag kwam ten goede aan de Stichting EZRA, een Barendrechtse organisatie die projecten in Roemenië ondersteunt.

Z.O.Z.

Bijzondere voorwoorden
Speciaal voor het boek 'Ik wens voor jou .' hebben zowel minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Maria van der Hoeven als Inge de Bruijn een voorwoord geschreven. De minister schrijft onder meer: 'Als je een kind bent, dan ben je heel sterk. Je lichaam is nog 'nieuw' (.) Daarom worden kinderen bijna altijd beter als ze ziek zijn. Óók als ze kanker hebben. Maar het is wel moeilijk om kanker te hebben. Je moet medicijnen gebruiken waar je misselijk van wordt en waar je haar van uitvalt. Dat is heel naar. (.) Iemand die het moeilijk heeft laat je niet in de steek. Zo iemand verdient juist steun. Ook al vind je het allemaal een beetje eng en weet je niet zo goed wat je zeggen moet. Dat is wat ik zo goed vind aan dit boek. (.) Omdat iedereen zo hard heeft gewerkt aan het boek, omdat de opbrengst ervan gaat naar KIKA, omdat het boek leerzaam is voor alle kinderen, en kinderen met kanker steunt, wens ik dat dit boek een echte bestseller zal worden!' Even verderop in het boek is het de beurt aan de Barendrechtse topzwemster Inge de Bruijn, die zich tevens inzet voor Kika . 'Ik wil jongens en meisjes met kanker graag helpen, want ik weet hoe belangrijk en fijn het is om gezond te zijn en hoe moeilijk het is om voor iets heel hard je best te moeten doen. (.) Als ik bij een zwemwedstrijd het water induik, dan zwem ik zo hard dat mijn armen er soms pijn van doen. (.) Kinderen met kanker hebben een nog veel zwaardere wedstrijd te winnen; de strijd tegen de kanker in hun lichaam. De kinderen die de strijd aangaan met de kanker in hun lichaam zijn de echte kampioenen! Natuurlijk zijn de kinderen van groep 5 van Het Kompas ook kampioenen. Ze hebben een prachtig boek geschreven en de opbrengst ervan gaat naar KiKa. Ik vind het fantastisch dat zij dit voor andere kinderen hebben gedaan!'

Meer informatie en verkoopinformatie boek
Meer informatie over Kika of over de totstandkoming van het boek 'Ik wens voor jou.' is te vinden op de websites www.kika.nl en www.ikwensvoorjou.nl. Deze laatstgenoemde website wordt overigens door de leerlingen uit groep 5 van Het Kompas zelf actueel gehouden. Daarnaast zal het boek 'Ik wens voor jou .' na woensdag 15 juni te koop zijn bij de Barendrechtse boekwinkel Onnink (gevestigd aan de Middenbaan 82 in Barendrecht). Voor mensen die één of twee exemplaren willen hebben is het ook mogelijk om het boek te bestellen via internet: www.ikwensvoorjou.nl. Voor meerdere exemplaren kunnen boekwinkels terecht bij uitgeverij Principino & Principessa in Barendrecht, bereikbaar op telefoonnummer (0180) 690 612. Het exacte ISBN-nummer van het boek 'Ik wens voor jou.' is 90-77688-04-8.

Noot voor de pers,