Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Toespraak van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen bij de uitreiking van de Blauwe Vlag

(alleen de uitgesproken tekst geld)

Dames en heren,

Deze dag staat in het teken van zon, zee en zwemmen. En om deze zomerse sfeer nog een extra impuls te geven, hangen we vandaag de blauwe vlag uit. Deze trofee van schone stranden en zuiver zwemwater is binnenkort weer op verschillende locaties te bewonderen. Zo'n wapperende blauwe vlag tegen een onbewolkte lucht ziet er mooi uit, maar de prestatie die daarachter schuilgaat, is nog veel indrukwekkender. Want om voor dit keurmerk in aanmerking te komen moeten zwemlocaties aan de torenhoge eisen voldoen van de Foundation for Environmental Education (FEE). Ik noem even de belangrijkste.

Allereerst moet het strand natuurlijk schoon zijn en goed onderhouden. Tijdens het hoogseizoen betekent dit: heel veel schoonmaken en zorgen voor genoeg afvalbakken. Maar daar weet u alles van.

Ten tweede telt de kwaliteit van het zwemwater mee in het eindcijfer. Maar de FEE kijkt niet alleen naar de zwemwaterkwaliteit op zich. Lozingen zijn uit den boze en ook algen zijn ongewenst.

Ten derde moeten stranden en jachthavens die een blauwe vlag willen planten een milieurampenplan hebben en zich actief inzetten voor milieueducatie. En dan heb ik het niet alleen over het plaatsen van bordjes met "afval hoort thuis in de vuilnisbak". Nee, zelfs de aanwezigheid van een bezoekerscentrum met milieu-informatie staat op het criterialijstje van de FEE.

Tenslotte is ook veiligheid in de breedste zin van het woord een belangrijk onderdeel van het FEE-examen. Voldoende reddingsvesten en een parate reddingsbrigade vallen daar onder, maar ook een sociaalveilige route van en naar het strand.

Het mag duidelijk zijn: een blauwe vlag krijg je niet zomaar. Ik ben dan ook heel trots op alle stranden en jachthavens die het dit jaar gelukt is om dit felbegeerde keurmerk te veroveren. Maar liefst 40 stranden en 44 jachthavens zijn dit jaar met vlag en wimpel geslaagd. En dat zijn er tien meer dan vorig jaar! Ik ben blij met deze stijgende lijn! Mijn felicitaties!

De blauwe vlag is een mooi initiatief, toplocaties krijgen de eer die ze verdienen. Maar we moeten het volgende niet vergeten: tussen een tien en een vijf ligt een zee van voldoendes. En de blauwe vlag is een tien. Het ontbreken van een blauwe vlag op een bepaalde locatie betekent niet dat je daar zwemt in een soepje van chemicaliën en blauwalg. We hebben gelukkig ook nog de Europese kaderrichtlijn water om de onvoldoendes eruit te vissen. En ook op dat punt is goed nieuws te melden: aan de Nederlandse kust voldoen we voor bijna honderd procent aan de Europese eisen. We kunnen deze zomer dus met een gerust hart genieten van strand, zee en als het een beetje meezit de zon.

Het is natuurlijk jammer als zoiets moois als de blauwe vlag paniek veroorzaakt op plekken waar die niet wappert. Aan ons de taak om duidelijk te communiceren. Zeker ook nu de nieuwe Europese zwemwaterrichtlijn eraan komt. Met die richtlijn doen vier kwaliteitsklassen hun intrede: uitstekend, goed, aanvaardbaar en slecht. Een hele verandering ten opzichte van de bestaande situatie waarin feitelijk alleen ruimte is voor "voldoet niet", "voldoet wel". Want zoals ik zei: een voldoende op je rapport is ook mooi.

Het informeren van de zwemmer staat dus hoog op mijn prioriteitenlijst. Want het publiek mag best weten hoe goed het gaat met het Nederlandse water. En het zou zonde zijn als zij zich hun zwemplezier laten ontzeggen door ongegronde angst voor vies water.

Nogmaals mijn complimenten en felicitaties. De blauwe vlag betekent in zwemwaterland dat u in de eredivisie speelt. Daar mag u terecht trots op zijn. Ik wens u een zeer succesvolle zomer toe.

Dank u wel