Gemeente Assen


Ondertekening convenant Brede School

Assen, 25 mei 2005

Op donderdagmiddag 26 mei ondertekenen negen instellingen het convenant Brede School. In dat convenant spreken zij af zich gezamenlijk in te spannen om de doelen van de Brede School te realiseren. Het gaat daarbij om het voorkomen en tegengaan van achterstanden in het onderwijs, het bevorderen van de samenwerking tussen de instellingen en het realiseren van een aanbod aan onderwijs en activiteiten dat aansluit bij de vraag van kinderen en ouders. Verder vindt de lancering plaats van de nieuwe website www.bredeschoolassen.nl. De bijeenkomst begint om 15.30 uur in het Stadhuis.

De afgelopen drie jaar zijn in de wijken Assen Oost, Kloosterveen en Peelo met succes Brede Scholen gerealiseerd. Met het ondertekenen van het convenant willen de betrokken instellingen de samenwerking formeel vastleggen en intensiveren. In de Brede School werken de volgende instellingen samen: de besturen van openbaar, christelijk en katholiek basisonderwijs, bibliotheek Assen, ASKA, Stichting Peuterspeelzaalwerk Assen, Icare, Noordermaat en de gemeente Assen.

De Brede Scholen hebben al veel bereikt. Zo houdt het maatschappelijk werk NoorderMaat spreekuur in de beide scholen in Peelo. Veel ouders maken hiervan gebruik voor vragen rond opvoeding.

Door een nauwe samenwerking tussen wijkverpleegkundige, peuterspeelzaal en basisschool komen onderwijsachterstanden bij kinderen sneller aan het licht. Speciale zorgteams bespreken vervolgens wat de beste aanpak is voor deze kinderen.

In de Verlengde School Dag realiseren diverse organisaties gezamenlijk een breed aanbod aan activiteiten voor kinderen na schooltijd. Het gaat om onder andere sport, cultuur, activiteiten rondom taalontwikkeling en natuureducatie.

In de wijk Kloosterveen hebben basisscholen, buitenschoolse opvang en de bibliotheek gezamenlijk een mediatheek opgezet. Hieraan is een uitleenpunt van de bibliotheek Kloosterveen gekoppeld.

De gemeenteraad van Assen heeft tot en met 2007 per jaar 150.000 euro beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van de Brede School in Assen. De gemeente neemt de coördinatie en de beleidsontwikkeling voor haar rekening. Op uitvoerend niveau zijn onder andere opbouwwerkers en medewerkers van de afdeling sport bij de Brede School betrokken.

Met de lancering van de website www.bredeschoolassen.nl wil de gemeente de betrokkenheid van kinderen, ouders, professionals en wijkbewoners bij de Brede School vergroten. De website biedt informatie over Verlengde SchoolDag, doorgaande ontwikkelingslijn, zorg en opvoeding, nieuws en reacties uit de wijk.