Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 mei 2005


Vragen van de leden Crone en Depla (beiden PvdA) aan de ministers van EZ en VROM


over problemen tussen bouwbedrijven en energiebedrijven


* Bent u op de hoogte van de berichtgeving over een mogelijk zwartboek dat de bouwbedrijven willen schrijven over hun problemen met energiebedrijven?


* Waarom leidt het verzoek tot aansluiting op energie tot het begin van een maandenlang kafkaiaans spel , waarbij bijkans wanhopige ondernemers tegen de betonnen muren rondom de energiebedrijven aanbotsen , in plaats van dat snel en efficiënt een aansluiting gerealiseerd wordt?


* Waarom is het op regionaal en landelijk niveau voor Bouwend Nederland niet mogelijk gebleken om in gesprek te komen met de energieleveranciers?


* Is het juist dat de bouw niet de enige sector is die de wanhoop nabij is? Welke sectoren zijn nog meer de wanhoop nabij? Wat zal er in het zwartboek komen te staan?


* Is het juist dat er 16 juni a.s. een gesprek zal plaatsvinden tussen Bouwend Nederland, MKB Nederland, LTO Nederland en FME-CWM enerzijds en de energiebedrijven anderzijds, met als onderwerpen de administratieve rompslomp, de bereikbaarheid van de nutsbedrijven, de klachtenafhandeling en de levering van diensten? Kunt u de Kamer op de hoogte stellen van de uitkomsten van dit gesprek?


* Deelt u de mening van de redactie economie van Cobouw dat de energiebedrijven sinds de verzelfstandiging vooral bezig zijn geweest met aandeelhouderswaarde, consolidatie, versterking van hun marktpositie en niet te vergeten de bonus voor hun toplieden, en niet met hun klanten, die zij vergeten lijken te zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat de energiebedrijven de klant weer centraal gaan stellen?


* Waarom lijken de directies van energiebedrijven vooral bezig met drukke lobby-activiteiten, PR-acties en procedeergedrag, in plaats van de consument centraal te stellen? Waarom is dergelijk rent-seeking gedrag kennelijk een inherent gevolg van het vergroten van de afstand tussen de overheid en deze bedrijven?


* Wanneer wordt de klant weer koning bij de energiebedrijven?


Cobouw, Bouwers lopen aan tegen bureaucratie nutsbedrijven , 21 mei 2005