Socialistische Partij

Europees parlement wil meer Chupa Chups

26-05-2005 * Vandaag stemde het Europees Parlement over een verordening die gezondheidsclaims op voedingsmiddelen zou moeten reguleren. Twee van de belangrijkste onderdelen daarvan werden er echter uitgegooid. Liotard: "Wat overblijft is een lege huls, niet iets waar wij voor konden stemmen".

De eis dat een gezondheidsclaim ook echt ergens op moet slaan, verwoord in artikel 4 van de verordening, werd door het Parlement weggevaagd. Liotard: "Nu blijft het dus mogelijk om een lolly `gezond' te noemen omdat er nul procent vet in zou zitten. Er zit nooit vet in lollies, de hoeveelheid suiker (80 procent) is het probleem! Maar Daphne Dekkers mag Nederlandse kinderen dus Chupa-Chups blijven aansmeren met een gezondheidsclaim die nergens op slaat".

Verder verwijderde het parlement ook de vergunningsprocedure uit de verordening. Het voorstel was om gezondheidsclaims eerst op echtheid te laten testen, maar dat vond het parlement niet nodig. Wat overblijft is een vage meldingsplicht. Liotard: "Dat is het paard achter de wagen: nu mag de industrie op voedingsmiddelen bijvoorbeeld vermelden dat het cholestorol-verlagend werkt terwijl niemand daar het bewijs voor hoeft te leveren. Ik zie de nieuwe spot van Daphne Dekkers al voor me: `Eet meer McLino's, de hamburger die goed is voor hart en bloedvaten'.

De SP fractie diende amendementen in om beide cruciale onderdelen in de verordening te behouden, maar deze konden niet rekenen op een meerderheid.