Ingezonden persbericht

Persbericht 15 april 2005

*
Eurodusnie voert campagne tegen de Europese Grondwet*

Deze week heeft de Referendumcommissie een aanvraag van het Leidse Eurodusnie collectief gehonoreerd met een bedrag van 40.000 euro. In het door de commissie verstrekte overzicht van toegekende subsidies staat deze vermeld als gift aan "Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg", een aan Eurodusnie gelieerde rechtspersoon.

Het geldbedrag gaan wij besteden aan:

*

het organiseren van een landelijke manifestatie annex festival op 28 mei 2005 te Leiden, met veel debat en muziek

*

de verspreiding van 250.000 'free cards' (ook wel bekend als Boomerangkaarten)

*

de verspreiding in 1200 openbare bibliotheken van 30.000 programmaboekjes, waarin het festival programma en onze kritiek op de Europese Grondwet staan vermeld.

Behalve bovengenoemde activiteiten nemen wij de komende weken deel aan diverse publieke bijeenkomsten en bieden wij middels onze website _http://eurodusnie.nl _ een uitgebreide selectie EU gerelateerde artikelen. Via de website zal het publiek tevens op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen in het festivalprogramma en andere activiteiten in het kader van de campagne.

Ondanks het feit dat nog maar zes weken te gaan is, en wij ons geconfronteerd zien met een machtig propaganda-apparaat van alle grote politieke partijen en de regering zal Eurodusnie haar best doen zoveel mogelijk mensen in het 'nee'- kamp te krijgen.

*Eurodusnie en de Europese Grondwet*

Eurodusnie is een tegenstander van de Europese Unie. Ons standpunt ten aanzien van de EU hebben wij verwoord in een in 2004 aangenomen "EU Manifest"genaamd "Europese Unie NEE! Nederland opheffen JA!" Ook dit manifest is te lezen op de Eurodusnie website.

Als tegenstander van de Europese Unie is Eurodusnie vanzelfsprekend ook tegen de Europese Grondwet. Eurodusnie pleit dus niet, zoals vele EU-sceptici ter linker en rechterzijde, voor aanpassing van de Grondwet. Wij zijn tegen de Europese Unie en daarmee tegen welke Europese Grondwet dan ook.

Dat wil niet zeggen dat wij tegen grensoverschrijdende samenwerking zijn. In tegendeel. Eurodusnie is een multiculturele organisatie en neemt deel aan diverse mondiale samenwerkingsverbanden zoals het _Peoples Global Action _ netwerk.

*Wat is Eurodusnie*

Eurodusnie is een samenwerkingsverband van mensen op basis van een gemeenschappelijke politieke visie. Deze is uiteengezet in een op onze website te lezen manifest en komt tot uiting in een vijftal projecten, zoals de Weggeefwinkel, het webzine Geen Paniek! en de mondiale werkgroep Dusnieworld. Eurodusnie is gehuisvest in tweetal sociaal-culturele vrijplaatsen in Leiden. Eurodusnie is een basisdemocratische organisatie waarbinnen enkele tientallen mensen werkzaam zijn. Onder hen zijn studenten, werknemers, Nederlanders, Medelanders, jongeren en ouderen. Eurodusnie telt enkel onbetaalde medewerkers. Dit is de eerste keer dat het collectief bij de overheid subsidie heeft aangevraagd.

Eurodusnie volgt sedert haar oprichting in 1997, het jaar dat in Nederland de Eurotop werd gehouden, het proces van Europese eenwording op de voet. Eurodusnie voerde ook geregeld actie tegen de EU. In 1997 ontving het collectief honderden activisten die in het kader van de 'Euromarsen' onderweg waren naar de Eurotop in Amsterdam. In 1999 haalde Eurodusnie internationaal het nieuws door Minister Zalm te taarten in het Beursgebouw, op de dag dat hij daar de introductie van de Euro vierde. In 2004 voerde Eurodusnie een campagne om blanco te stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Behalve deze in het oog springende activiteiten is Eurodusnie verantwoordelijk voor talloze publicaties en publieksmanifestaties en kleinere acties tegen de (gevolgen van) de Europese Eenwording.

De afgelopen jaren is Eurodusnie tevens actief geweest in de andersglobaliseringsbeweging en was mede-organisator van mondiale protesten rond onder meer WTO, IMF en Wereldbankbijeenkomsten.

Naast participeren binnen een grensoverschrijdende antikapitalistische basisbeweging, tracht het collectief toegankelijke lokale alternatieven te ontwikkelen zoals de Weggeefwinkel, waarin mensen op basis van gelijkwaardigheid concrete inhoud kunnen geven aan hun idealen. Deze activiteiten trekken wekelijks vele honderden bezoekers.

*Einde persbericht*

Afz: Eurodusnie

Boerhaavelaan 345

2334 EM Leiden

E-mail: _info@eurodusnie.nl _

Webstek: _http://eurodusnie.nl _

Tel: 0652408960 (Marco) / 0630945317 (David)