Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zaterdag 28 mei

Alkmaar 28-05-2005 - 17.30 uur

Grote alcoholcontrole

Alkmaar/Bergen, zaterdag 28 mei 2005.

In de avond en nacht heeft de politie een grote alcoholcontrole gehouden op de Bergerweg en op de Ring Alkmaar. Op de Bergerweg moesten 501 weggebruikers meewerken aan een blaastest en op de Ringweg 241 (totaal 742). 9 van hen gingen over de streep en werden meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. De hoogste score was voor een 24-jarige bestuurder van een snorfiets uit Bergen. Hij blies 645 ug/l (tot 220 toegestaan). Van een 61-jarige automobilist uit Amsterdam werd een bloedproef afgenomen omdat hij niet in staat was om te blazen wegens onvoldoende longinhoud (uitslag over 14 dagen). De auto van een 36-jarige automobilist uit Amsterdam werd in beslag genomen omdat hij dronken reed met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Man rijdt zijn vrouw aan

Akersloot, vrijdag 27 mei 2005.

Omstreeks 19.00 uur vond er op het Oeverpark, nabij de veerpont van Akersloot, een ongeval plaats waarbij een 33-jarige vrouw uit Bergen aan Zee werd aangereden door haar 40-jarige man. De vrouw raakte gewond aan haar rug en moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

De man was bezig om achteruitrijdend een boot te water te laten. Hij reed met zijn terreinwagen hierna vooruit maar had niet gezien dat zijn vrouw voor de auto op haar hurken zat om een speciale trekhaak voorop de auto in orde te maken.

Autodief op heterdaad aangehouden

Alkmaar, zaterdag 28 mei 2005.

Vannacht omstreeks 03.00 uur hoorden twee agenten in de omgeving van het NS station Alkmaar Noord glasgerinkel. Toen ze op onderzoek uitgingen troffen ze op de Hertog Aalbrechtweg een 23-jarige man uit Alkmaar in een vrij nieuwe bedrijfsauto aan. Hij was bezig om het voertuig te stelen. Hij had een zijruit ingeslagen en probeerde de contactdraden door te verbinden. De verdachte is aangehouden en in verzekering gesteld.

Dronken man aangehouden na verlaten plaats aanrijding

Den Helder, vrijdag 27 mei 2005.

Een 22-jarige automobilist uit Groet heeft omstreeks 20.35 uur een flinke aanrijding veroorzaakt op de Zuidstraat waarna hij zijn voertuig heeft verlaten en is weggerend.

De man kwam met te hoge snelheid aanrijden over de Zuidstraat in de richting van de Binnenhaven. In een bocht verloor hij de macht over het stuur en schampte een tegenligger. Hierna draaide zijn auto om zijn as en ramde hij nog twee geparkeerd staande autos. Na de botsingen vluchtte de bestuurder. Getuigen gaven door dat hij richting de Achterbinnenhaven was gerend. Gealarmeerde agenten troffen de verdachte daar aan. Hij werd aangehouden en blies aan het bureau 475 ug/l. Hij had bovendien enkele grammen cocaïne bij zich waar hij afstand van deed. Het rijbewijs van de verdachte is ingenomen en hij kan een stevig proces-verbaal tegemoet zien.

Twee bekeuringen kreeg ook de tegenligger waar de verdachte tegenaan reed. Dat ging om een 29-jarige automobilist uit Den Helder. Hij gaf een valse naam op omdat hij reed zonder rijbewijs.

Sloep gestolen

Akersloot, vrijdag 27 mei 2005.

Tussen zondag 1 en vrijdag 27 mei is er vanuit de Jachthaven van ARZV aan de Geesterweg een luxe sloep gestolen. De boot is van het bouwjaar 2002 en heeft een dagwaarde van ongeveer 40.000 euro.

Het vaartuig lag aan een steiger. Het gaat om een donkerblauwe sloep van het merk Interclassic, voorzien van een 33 pk motor. De politie heeft het vaartuig internationaal laten signaleren.

Rijbewijs drankrijder ingenomen

Den Helder, zaterdag 28 mei 2005.

Vannacht omstreeks 01.00 uur werd op het Koningsplein een 40-jarige Engelse automobilist, die verblijft in Medemblik, gecontroleerd op drankgebruik. Hij blies aan het bureau maar liefst 1020 ug/l (tot 220 toegestaan) en zijn rijbewijs werd ingenomen. De man is een bekende van de politie. Tegen hem staan ook nog 11 dagen vervangende hechtenis open wegens het niet kunnen betalen van boetes. De man is ingesloten.

Even later, omstreeks 01.20 uur controleerden agenten op de Seringelaan een 39-jarige automobilist uit Den Helder. Hij blies aan het bureau 395 ug/l en kan een boete tegemoet zien.

Man gewond na ruzie

Hoorn, zaterdag 28 mei 2005.

Vannacht omstreeks 03.00 uur is een 39-jarige man uit Hoorn bij zijn woning aan de Sint Jozefstraat geslagen en daarbij geraakt door een klein zakmes. Het slachtoffer is opgenomen in het ziekenhuis en de 39-jarige verdachte uit Hoorn is door de politie aangehouden.

De man werd thuis aangevallen nadat hij eerder in de nacht in een café ruzie had gekregen met zijn leeftijdgenoot die hij al jaren goed kent. In het café vielen over en weer enkele klappen. Toen beide mannen naar huis gingen besloot de dronken verdachte bij het slachtoffer thuis verhaal te gaan halen. Met een klein zakmes stak hij eerst de vier autobanden van het slachtoffer lek. Hierna belde hij aan en gaf hij hem nog enkele klappen waarbij hij het mes nog in zijn hand had. Hierna ging de verdachte naar huis. Het slachtoffer bloedde flink aan zijn hoofd en werd door kennissen naar het ziekenhuis gebracht. Gealarmeerde agenten konden de verdachte thuis aanhouden. Het mes is nog niet terug gevonden. De verdachte is in verzekering gesteld in verband met het verdere onderzoek. Hij heeft spijt van zijn onbezonnen daad. Het slachtoffer maakt het naar omstandigheden redelijk en mag vermoedelijk vandaag het ziekenhuis verlaten.

Man verwart zwijgrecht met zwijgplicht

Zuid-Scharwoude, zaterdag 28 mei 2005.

Een 24-jarige dronken bromfietser uit Sint Pancras werd vannacht omstreeks 03.00 uur op de Dorpsstraat betrapt op het rijden zonder helm. Bij controle bleek de man te rijden in strijd met een ontzegging. Hij stonk behoorlijk naar de drank en kon zich niet legitimeren. Agenten herkenden hem. De man wilde nergens aan meewerken en beriep zich voortdurend op zijn zwijgplicht. Na enige tijd aan het bureau gaf hij wel zijn gegevens op maar wilde niet blazen of iets verklaren. Tegen hem wordt een stevig proces-verbaal opgemaakt.

Drankrijder te water

Berkhout, zaterdag 28 mei 2005.

Vannacht omstreeks 04.00 uur vond er een eenzijdig ongeval plaats op de A7. Een 32-jarige automobilist uit Zwaag viel in slaap, reed rechts de berm in en kwam tot stilstand in een slootje. Hij bleek gedronken te hebben en blies aan het bureau 375 ug/l. Zijn auto liep waterschade op.

Stroper is duur uit

De Cocksdorp, zaterdag 28 mei 2005.

Een pachter van een water aan de Slufterweg betrapte vannacht omstreeks 05.15 uur een 54-jarige stroper uit De Cocksdorp. De man was bezig om fuiken uit het water te halen die hij een week geleden had geplaatst. Agenten namen de verdachte over. Hij kreeg twee boetes van elk 135 euro wegens vissen zonder vergunning en zonder acte met verboden middelen.

Grote controle ten behoeve van verkeersveiligheid

Wieringerwerf, zaterdag 28 mei 2005.

De politie Noord-Holland Noord heeft vandaag tussen 09.00 en 14.30 uur een grote verkeerscontrole gehouden op de Rijksweg A7 ter hoogte van parkeerplaats De Wierde. Aan de actie werkten diverse overheidsinstanties mee. In totaal werden 74 controleurs ingezet. Het doel van de inspectie was het verhogen van de veiligheid van weggebruikers.

De controle, die ieder jaar in Wieringerwerf wordt gehouden, is een initiatief van de leden van de vrijwillige politie en wordt door hen ook gecoördineerd. Deze keer hadden ze de medewerking van ondermeer motorrijders, de verkeersgroep (met diverse specialisten), leden van het Verkeers Handhavings Team, de Koninklijke Marechaussee de Douane, de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten. De snelheid van het verkeer werd gemeten en veel autos en motoren die kwamen uit de richting van Den Oever en reden in de richting van Hoorn werden naar de controleplaats gedirigeerd. Daar werd ondermeer de bestuurder gecontroleerd, een blaastest afgenomen en het voertuig bekeken waarbij op alles werd gelet zoals naleving van de Accijnswet, de Wegenverkeerswet en de Wet Autovervoer personen en goederen.

Hierbij de resultaten op hoofdlijnen:

* In totaal werden er 568 bekeuringen geschreven.
* Ongeveer 1/3 van de 3190 passanten is gecontroleerd door de radarwagen. Dit leverde 379 bekeuringen op (van de 568) waarbij de hoogste score voor een motorrijder was van wie het kenteken is genoteerd. De man passeerde met een snelheid van 204 km/u.
* Er werden 540 blaastesten afgenomen en niemand had teveel gedronken.

* 107 bestuurders konden niet hun rijbewijs en/of kentekenbewijs tonen.

* 27 automobilisten droegen geen gordel.

* 28 vrachtautos werden gecontroleerd

* 1 buschauffeur had geen tachograafschijf en kreeg een boete van 550 euro.

* 1 taxichauffeur had zijn papieren niet in orde en kreeg een boete van 850 euro.

* 15 aanhangwagens voldeden niet aan de regels.
* 3 bestuurders hadden geen- of een verlopen rijbewijs.