Digitale Gemeente Houten

Water centraal tijdens landelijke fietsdag

dinsdag 10 mei 2005 - Bron: Gemeente Houten

Langs Stuw en Wetering en Rondje Pontje. Dat zijn de namen van de twee routes waaruit deelnemers aan de Landelijke Fietsdag in Houten op zaterdag 28 mei kunnen kiezen. Wethouder Wouter de Jong geeft die dag bij Stuw- en sluizencomplex Hagestein het officiële startsein.

Beide tochten met lengtes van respectievelijk 20 en 44 kilometer voeren door een afwisselend en bovenal waterrijk gebied. Waarmee ze naadloos aansluiten op het thema van de Landelijke Fietsdag dit jaar: water.

Speciaal voor deelnemers zijn er gratis rondleidingen en filmvoorstellingen in Stuw- en sluizencomplex Hagestein. Ook het gebruik van de veerponten Schalkwijk-Culemborg en Vianen-Vreeswijk (Nieuwegein) is op vertoon van een speciale bon gratis.

De voorverkoop van routekaarten (à 3,50) is inmiddels gestart in het Wooninformatiecentrum (Het Onderdoor 23). Op 28 mei zijn kaarten vanaf 9.00 uur te koop bij de start in clubhuis Velodroom van de Wielertoerclub (Korte Schaft 30). De organisatie van de Landelijke Fietsdag in Houten is een co-productie van de gemeente Houten en wielertoerclub WTC Houten.

Kinderroute Langs Stuw en Wetering
Een landschap van brede kanalen, rivieren, weilanden, akkers en boomgaarden trekt aan u voorbij op de 20 km lange route Langs Stuw en Wetering. De route is met pijlen aangegeven en mede daardoor prima geschikt voor kinderen.

Fietsend richting Schalkwijk en Tull en t Waal rijden de deelnemers langs forten en door natuurgebieden rijk aan vogels, waarbij leden van de weidevogelvereniging uitleg geven. In stuw- en sluizencomplex Hagestein verzorgen deskundige gidsen rondleidingen en wordt een film vertoond. Stil uw honger bij de poffertjeskraam of neem bij lekker weer een duik in de Lek.

Rondje Pontje
De 44 kilometer lange route Rondje Pontje voert langs een indrukwekkend rivierenlandschap met door het water glijdende schepen en langs de historische stadjes Culemborg, Vianen en Vreeswijk.

Via Schalkwijk steken deelnemers met de pont over naar Culemborg. De tocht vervolgt over de Lekdijk, met uitzicht op de uiterwaarden, naar de controlepost in het VVV-kantoor in Vianen. Verzorg de innerlijke mens in de theeschenkerij en pak vervolgens het voetveer naar Vreeswijk. Of neem direct de pont en strijk neer op één van de vele Vreeswijkse terrasjes.

Via de Beatrixsluizen bereikt u stuw- en sluizencomplex Hagestein. Het laatste deel van de fietstocht voert u door een vogelrijkgebied terug naar Houten.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).