Socialistische Partij

Frans NEE motiverend voor Nederlandse tegenstanders

29-05-2005 * Tweede-Kamerlid Harry van Bommel heeft vanavond een glas goede rode wijn ingeschonken om het Franse 'nee' tegen de Europese grondwet te vieren. "Nu een goed wijntje, maar de komende dagen gaan we gewoon door met intensief campagne voeren, de winst is nog niet binnen. Je weet nooit wat voor rare streken deze regering op het laatste moment kan uithalen."

Harry van Bommel De afwijzing van de Euro-grondwet door de Franse bevolking brengt een overwinning voor de Nederlandse tegenstanders dichterbij, denkt Van Bommel. "Nederland maakt natuurlijk een geheel eigen afweging, maar dit resultaat geeft wel een extra motivatie voor het nee-kamp. Net als in Nederland heeft de regering in Frankrijk vals gespeeld, dat heeft echter niet mogen baten. Ons kabinet maakt er een potje van door de nee-campagne 400.000 euro toe te kennen en zelf 4 miljoen belastingeuro's te gebruiken voor een jajaja-campagne. Maar president Chirac heeft het ook bont gemaakt, door op alle publieke zenders zendtijd te vorderen voor een laatste toespraak. Gelukkig zijn de Fransen niet gezwicht voor de druk en dreigementen van de politieke elite."

"Ik hoop zeer dat ook de Nederlanders de rug recht houden en zich niet laten intimideren. Het kabinet heeft tot nu toe flink lopen dreigen en rare streken uitgehaald. De Tweede Kamer knijpt steeds een oogje dicht, dus de regering kan zo weer een greep in de staatskas doen voor een extra slotoffensief. Maar de SP blijft de komende dagen met duizenden vrijwilligers campagne voeren op de manier zoals het hoort: door informatie te verspreiden en gesprekken te voeren met de mensen op straat, op de markt, in scholen en bij informatie- en debatavonden."

Voor mensen die tot het laatst met vragen zitten, opent de SP dinsdag de SP Referendumlijn. Via een gratis telefoonnummer (0800 0225005) kunnen mensen vragen stellen over de Euro-grondwet en over de bezwaren van de SP hiertegen.