Ingezonden persbericht


Persbericht

Snel resultaat voor Digitale Overheid:

COSA biedt met herbruikbare componenten open source op functioneel niveau

Vianen, 30 mei 2005 -- BPM-specialist COSA is een groot voorstander van open source en laat dat duidelijk doorklinken in haar producten- en dienstenaanbod. In tegenstelling tot veel andere bedrijven biedt COSA echter geen open source op broncodeniveau, maar op functioneel- en inrichtingsniveau. Zo zijn alle herbruikbare componenten die bij lokale overheden ontwikkeld zijn, bijvoorbeeld taken, formulierontwerpen, processen en koppelvlakken, vrij ter beschikking voor andere lokale overheden.

Veel overheidsprocessen komen sterk overeen. Het verwerken van een aanvraag voor een sloopvergunning brengt bijvoorbeeld in elke gemeentelijke organisatie dezelfde stappen met zich mee. Daarnaast zijn er ook zeer veel overeenkomsten tussen de verschillende processen binnen een overheid. Taken als 'breng dit in de raad voor besluitvorming' of 'stuur bevestigingsbrief' komen bijvoorbeeld in bijna elk gemeentelijk proces voor. Door dergelijke standaardtaken in een bibliotheek mee te leveren kunnen nieuwe processen zeer snel gedigitaliseerd worden. Overheden die besluiten hun processen en werkstromen te optimaliseren kunnen met COSA dan ook profiteren van componenten die hun waarde al bewezen hebben bij andere overheidsinstellingen. De processen en formulieren binnen COSA voldoen bovendien aan open standaarden en zijn daardoor ook uitwisselbaar met andere platforms.

Overheidsdiensten snel elektronisch beschikbaar
Snelle en eenvoudige beschikbaarheid van nieuwe dienstverlening is van groot belang. Daarom ondersteunt COSA ook een groot aantal andere initiatieven en technologieën op het gebied van open source. Zo is COSA FrontOffice - de webgebaseerde toegangspoort tot achterliggende producten, diensten en informatie - gebaseerd op open standaarden als php en Apache. Verder is COSA leverbaar in combinatie met de open source-applicatieserver van JBoss, kan het draaien op het open source DBMS Postgress en is er ook een Linux-versie van COSA beschikbaar. Bovendien neemt COSA in Duitsland deel aan het Bund Online initiatief: een projectgroep die in 2000 door bondskanselier Schröder in het leven is geroepen met als doel om in 2005 zoveel mogelijk overheidsdiensten elektronisch beschikbaar te maken op basis van open source componenten. De deelnemers aan dit initiatief zetten zich in voor centrale ontwikkeling van basiscomponenten en -standaarden, hetgeen een snelle beschikbaarheid van nieuwe complexe dienstverlening garandeert.

Sybrand Jongejans, Commercieel Directeur van COSA: "Het verhogen van de efficiency bij onze klanten is een van de belangrijkste doelstellingen van COSA. Daar hoort natuurlijk bij dat ze niet eerst zelf opnieuw het wiel hoeven uit te vinden, maar zo snel mogelijk concreet resultaat kunnen behalen. Dat bereiken we onder andere dankzij de herbruikbare componenten."

Over COSA
Als Europees softwareleverancier en marktdeskundige realiseert COSA automatiseringsprojecten, waarbij haar gerenommeerde producten en diensten voor Business Process Management, Document- en Recordsmanagement worden ingezet. In Nederland zijn de COSA producten sinds 1994 geïmplementeerd bij toonaangevende klantorganisaties in het bank- en verzekeringswezen, de overheid en de industrie - waaronder Nationale Nederlanden, Van Lanschot Bankiers, Achmea Zilveren Kruis, KPN Telecom, het Ministerie van Defensie en diverse Nederlandse gemeenten. De COSA producten worden ook als OEM-modules geleverd en ingezet binnen vele organisaties. COSA heeft vestigingen in Duitsland (Pulheim), Nederland (Vianen), Groot-Brittannië (Londen) en Zuid Afrika (Johannesburg). Meer informatie: www.cosa.nl.

Contact:
COSA BV
Havenweg 24 A
4131 NM Vianen
Telefoon: 0347 - 324624
E-mail: info@cosa.nl
Website: www.cosa.nl


---

Voor redactionele informatie: (ref: Pb0405)
Influx PR - Frieda Zieleman, Deventerstraat 81, 7322 JL Apeldoorn Telefoon: 055 - 366 30 34, e-mail: frieda@influx-pr.com, website: www.influx-pr.com