Gemeente Breda

Koffie- en theehuis 'Welkom' moet sluiten

De burgemeester van Breda, P.A.C.M. van der Velden, heeft de exploitant van koffie- en theehuis 'Welkom' aan Mauritsstraat 5 gelast om per 30 mei 2005 om 10.00 uur zijn bedrijf te sluiten voor de periode van drie maanden.

Als Welkom niet op het gelaste tijdstip voor het publiek gesloten is, zal de gemeente overgaan tot sluiting van het pand.

Geconstateerd is dat er vanuit Welkom weer wordt gehandeld in drugs. Dat is verboden. Ook vanuit de buurt kwamen er al enige tijd klachten binnen over drugshandel en over parkeer-, geluids- en stankoverlast (wietgeur). Tot 1998 was in het pand aan Mauritsstraat 5 de gedoogde coffeeshop Marhaba gevestigd. Na sluiting van deze coffeeshop voor drie maanden wegens handel in harddrugs is het bedrijf geopend als reguliere droge horeca-inrichting. Eind 2002 is het koffie- en theehuis voor een jaar gesloten wegens handel in soft- en harddrugs. In maart 2004 heeft de exploitant van koffie- en theehuis Welkom al een waarschuwing gehad wegens de verkoop van softdrugs aan minderjarigen. Tijdens een controle van de politie zijn in Welkom een sterke wietgeur, jointrokende personen en softdrugs los op de bar aangetroffen. Daarnaast constateerde de politie dat er bier aanwezig was en dat is niet toegestaan in deze droge horeca-inrichting.

Koffie- en theehuis Welkom is geen gedoogde coffeeshop en valt dus niet onder het gedoogbeleid voor coffeeshops maar is een zogenoemde 'droge horeca-inrichting'. Dat betekent dat er geen alcohol mag worden geschonken, maar ook dat er niet in softdrugs mag worden gehandeld. Dat laatste mag alleen in de gedoogde coffeeshops. Op basis van de constatering dat 'Welkom' toch handelt in softdrugs heeft de burgemeester besloten dat de inrichting voor drie maanden moet worden gesloten. Dit om de loop uit het pand te halen, zodat er in de toekomst vanuit Welkom geen handel in drugs meer plaatsvindt.

Breda, 30 mei 2005