Gemeente Hoogeveen

30 mei 2005
Omnibusonderzoek 2004
Applaus voor cultuur, sport en educatie in Hoogeveen De inwoners van Hoogeveen weten de culturele voorzieningen in hun gemeente nog steeds te waarderen. In het jaarlijkse omnibusonderzoek scoren voorzieningen als De Tamboer en de bibliotheek weer hoog. Ook de sportvoorzieningen staan trouwens goed aangeschreven. De meeste cijfers liggen al jaren boven de 7,25. Afgelopen jaar is alleen de waardering voor de Muziekschool iets afgenomen, maar ook die scoort met 7,18 nog altijd een ruime voldoende.

1529 inwoners ontvingen medio december 2004 weer een brief van de burgemeester met een enquêteformulier. De vragenlijst is dit jaar door 840 mensen ingevuld, een redelijke respons van 55%. In de zes jaar dat de enquête nu wordt gehouden, varieerde de respons van 52 tot 64 procent.

Beleidsevaluatie

Het jaarlijkse onderzoek maakt deel uit van de gemeentelijke beleidsevaluatie. Het onderzoek levert informatie op die de gemeente helpt zicht te krijgen op de effecten van het gemeentelijk beleid en handelen. Ook hoopt het gemeentebestuur door het onderzoek extra informatie te krijgen over de kwaliteit van wijken, dorpen en het stadscentrum in de beleving van de inwoners.

Woon- en werkstad

De waardering voor âHoogeveen als woonplaatsâ daalde vorig jaar met 6,97 voor het eerst onder de 7 (over 2003 nog 7,22). De waardering als werkstad vertoont al enkele jaren een neerwaartse tendens. Ook dit jaar is die trend niet gekeerd. Datzelfde geldt voor het cijfer voor evenementen in het centrum, dit jaar 6,66.

In de onderzoeksresultaten klinkt ontevredenheid door over de activiteiten voor jongeren. Ook de ouderen lopen niet over van enthousiasme over 'hun' activiteiten, maar hier steeg de waardering in 2004 weer licht: van 6,34 in 2003 naar 6,58 over 2004.

De gestage daling in de waardering voor âHoogeveen als koopcentrumâ is dit jaar tot staan gekomen op 6,68.

Wijken en dorpen

Als we de waarderingscijfers van dit jaar voor wijken en dorpen vergelijken met de cijfers uit de vijf vorige omnibusenquêtes valt op dat de waardering nooit meer varieerde dan één punt. De buurt die hier nog het dichtste bij komt is Krakeel. De ingrijpende herstructurering van Krakeel leidt tot een alsmaar stijgende waardering voor de wijk. Dit jaar komt het rapportcijfer uit op 7,21. In 1999 was dit nog maar een schamele 6,30.

De wijk met de hoogste waardering is Schutlanden-Oost: het rapportcijfer is opnieuw gestegen en nadert met 7,88 de acht. Kinholt en Pesse blijven ook boven de 7,5, al is de waardering voor Kinholt wel iets gedaald. Hollandscheveld heeft zich inmiddels bij de kopgroep gemeld.

De waardering voor Noordscheschut is grillig: vorig jaar met 7,43 opeens hoog, nu zakt het cijfer terug naar 6,80. Ook het cijfer van Fluitenberg varieerde in de loop der jaren. Nieuweroord scoort dit jaar aanzienlijk hoger (7,39) dan vorig jaar (6,63), Tiendeveen kruipt na een dip in 2001 de laatste jaren weer gestaag omhoog (nu: 6,88).

De forse daling van Bentinckspark vorig jaar is dit jaar met 7,20 weer rechtgetrokken.

De waardering voor de winkelvoorzieningen in wijken en dorpen is behoorlijk gedaald in vergelijking met vorig jaar, van 7,25 in 2003 naar 6,66 in 2004. De waardering voor de verkeersveiligheid in wijken en dorpen is iets gedaald van 6,59 naar 6,38.

Hoog scoort nog altijd het âophalen van huisvuil in wijk/dorpâ.

Veiligheid

Dit jaar is in het omnibusonderzoek weer extra aandacht besteed aan het thema veiligheid. Uit de cijfers blijkt dat van de Hoogeveense inwoners 67 % zich nooit tot zelden onveilig in zijn of haar buurt/dorp voelt; 30% voelt zich soms tot voortdurend onveilig.

21% van de bevolking wijdt de onveiligheidsgevoelens aan overlast door jongeren. 32% voelt zich onveilig door inbraken vernielingen en 13% legt een relatie met het ontbreken van voldoende toezicht. Ook 13 % geeft aan zich onveilig te voelen door het ontbreken van voldoende openbare verlichting.

Van de ondervraagden ondervindt bijna 18% hinder van hondenpoep en bijna 12% ergert zich aan rommel op straat. 10 % ergert zich aan het parkeergedrag. Bijna 8% zegt last te hebben van geluidsoverlast.

Meer cijfers

Voor nog veel meer cijfers kunt u terecht in het Voorlichtingscentrum van de Gemeentewinkel in het raadhuis. Daar kunt u een schriftelijk exemplaar vol cijfers en tabellen inzien. Voor een digitaal exemplaar kunt u terecht op www.hoogeveen.nl/omnibus.