NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht luchtkwaliteit
Miljarden euros verlies en forse toename woningnood

Het Ontwerp-Besluit Luchtkwaliteit 2005 zal desastreuze gevolgen hebben voor de bouwproductie in Nederland. Dit is de strekking van een brandbrief die de Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers (NVB) aan staatssecretaris Pieter van Geel heeft gestuurd. De NVB vreest dat een strikte toepassing van de daarin voorgestelde luchtkwaliteitsnormen op jaarbasis een verlies van vele miljarden euro´s aan bouwproductie tot gevolg zal hebben. Daarmee komen tientallen duizenden arbeidsplaatsen in de bouw op de tocht te staan, wat ook een enorm uitstralingseffect zal hebben naar andere delen van de Nederlandse economie.

De NVB komt tot deze conclusie na deskundig advies te hebben ingewonnen van Cleton&Com, adviesbureau voor vastgoed en ruimtelijke ordening. De discussie rond de verbetering luchtkwaliteit is thans zeer actueel. De Nederlandse vertaling van de Europese richtlijnen door de luchtkwaliteitsnormen nadrukkelijk te koppelen aan ruimtelijke ordening, zal de bouwsector onevenredig hard raken. En dat terwijl deze koppeling slechts een marginaal effect zal hebben op de verbetering van de luchtkwaliteit. Nederland is trouwens ook het enige land in Europa dat een dergelijke koppeling heeft gemaakt.

Staatssecretaris Van Geel probeert nu in het Ontwerp-Besluit Luchtkwaliteit de pijn voor Nederland te verzachten. Volgens deskundigen blijkt dit middel echter erger dan de kwaal. Wanneer namelijk het Besluit Luchtkwaliteit van kracht wordt, moeten alle bestemmingsplannen en bouwvergunningen aan de nieuwe luchtkwaliteitsnormen worden getoetst. De kans, zo schetst NVB-voorzitter Henk van Harssel in zijn brief aan de staatssecretaris, dat nieuwbouw- en herstructureringsplannen voldoen aan deze strenge luchtkwaliteitseisen is in een dichtbevolkt land als Nederland zeer klein. Veel plannen zullen op voorhand sneuvelen. Daarmee lijken de inspanningen van minister Dekker om de bouwproductie de komende jaren te versnellen voor niets te zijn geweest.

Een forse toename van de woningnood, een verdere stagnatie van de doorstroming én het opnieuw exploderen van de huizenprijzen zijn dan ook onontkoombaar. Wat de situatie des te schrijnender maakt is dat het bouwbeleid van de rijksoverheid vanuit milieuoogpunt juist sinds jaar en dag gericht is op concentratie en verdichting en sterk verstedelijkte gebieden en nabij vervoersknooppunten. Zo staat niet alleen de aanleg van wegen en woningbouwlocaties op uitleglocaties op de tocht, maar dreigen ook alle bouwactiviteiten in de bestaande stad te stagneren.

Het productieverlies en dus ook het werkgelegenheidsverlies zal, zo verwacht NVB, pas na een jaar of twee merkbaar worden. De plannen die in deze tijd worden gerealiseerd zijn in veel gevallen immers al goedgekeurd. Wanneer nu echter geen adequate oplossing wordt gevonden, zijn later geen correcties meer mogelijk. De NVB dringt dan ook aan op een serieuze heroverweging van het Besluit Luchtkwaliteit. Mogelijke oplossingen moeten worden gezocht in een ontkoppeling van de luchtkwaliteitsnormen en nieuwe bestemmingsplannen, en het toestaan van de saldobenadering. Dit betekent dat het overschrijden van de normen wordt toegestaan, mits die elders in de omgeving worden gecompenseerd.

---

---
Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Ing. H.J. van Harssel, voorzitter NVB, telefoon 0165-631250.

NVB is een branchevereniging van bijna 200 grotere projectontwikkelende bouwondernemingen en projectontwikkelaars in Nederland. Deze bedrijven behalen hun omzet in hoofdzaak uit woningbouw, commercieel vastgoed en bijbehorende infrastructuur.
---