Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Geld voor armoede in Brabant


Diverse fracties uit Provinciale Staten hebben aangekondigd aanstaande vrijdag geld te willen reserveren voor de daadwerkelijke bestrijding van armoede in Brabant - voor zover dit past bij de rol van de provincie. Aanleiding hiervoor was de behandeling van het rapport over armoede in Brabant dat was opgesteld door de twee Statenrapporteurs Brigite van Haaften en Joop van Hezik. Beide rapporteurs zeiden 'blij verrast' te zijn dat Provinciale Staten het onderwerp 'armoede' zo voortvarend ter hand wil nemen.

"Normaliter maken we als provincie eerst beleid, en gaan daarna kijken of we geld hebben. Nu zal aanstaande vrijdag eerst geld worden gereserveerd en daarna zal dat heel concreet worden besteed aan dingen die de doelgroep ten goede zullen komen", legt Van Hezik uit. "Natuurlijk wisten we al dat Provinciale Staten dit onderwerp serieus neemt, maar met ons rapport is de noodzaak om het hoog op de prioriteitenlijst van de politieke agenda te zetten, duidelijk aangetoond én overgenomen", vult Van Haaften aan.

Op basis van een onderzoek naar armoede in Brabant hebben de rapporteurs van PS, Brigitte van Haaften en Joop van Hezik, afgelopen vrijdag Provinciale Staten een aantal dilemma's voorgelegd. In dit plenaire debat stond de vraag centraal of de provincie iets zou moeten doen aan armoedebestrijding en zo ja, hoe die rol er op hoofdlijnen uit zou kunnen zien. De diverse statencommissies spreken op 10 juni 2005 over mogelijke concrete initiatieven in het kader van het armoedebeleid. Op 1 juli 2005 tijdens een afsluitend plenair debat in PS formuleert PS, op basis van de conclusies van 27 mei 2005 en 10 juni 2005, een opdracht voor GS om in het najaar een uitgewerkt voorstel over het provinciaal armoedebeleid aan PS voor te leggen.