Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

4-5-2005

Het Ministerie van VROM, de VNG en Aedes vereniging van woningcorporaties organiseren op dinsdag 31 mei het middagsymposium 'Tien jaar na de brutering'. Op 31 mei is het exact tien jaar geleden dat de Wet balansverkorting geldelijke steun volkshuisvesting, beter bekend als de Bruteringswet, van kracht werd. De financiële banden tussen de overheid en de corporaties werden hiermee definitief doorgesneden en er werd een belangrijke stap gezet richting de verzelfstandiging van de woningcorporaties. Decentralisatie was het sleutelwoord en gemeenten en corporaties kregen een grotere vrijheid voor het bepalen van het lokale volkshuisvestingsbeleid.

Tien jaar na dato vindt er opnieuw een belangrijke discussie over de volkshuisvesting plaats. Onderwerpen zijn het maatschappelijk ondernemen, de modernisering van het huurbeleid en de relatie tussen de overheid, de corporatie en de burger. Niet alleen het Ministerie van VROM, de gemeenten en de woningcorporaties doen mee aan deze discussie, maar ook de Tweede Kamer, de WRR, de SER en de Commissie-De Boer doen dat, gelet op de rapporten die in de afgelopen twee maanden zijn verschenen.

Op 31 mei gaan we hierover in gesprek. We blikken terug op het verleden, maar we kijken deze middag vooral naar het heden en de toekomst. Onder voorzitterschap van Dick Tommel, staatssecretaris van VROM ten tijde van de parlementaire behandeling van de Wet balansverkorting, zullen minister Sybilla Dekker, Pieter Winsemius, Hans de Boer, Ralph Pans en Willem van Leeuwen hun visie geven op de rol en positie van woningcorporaties. Tot besluit gaan we met de deelnemers in gesprek over de standpunten van de verschillende sprekers.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.rostra.nl