Ingezonden persbericht


Nieuwegein, 11 mei 2005


- PERSBERICHT en UITNODIGING -

JOOP ZOETEMELK

Boekpresentatie JOOP en onthulling standbeeld

Dit jaar is het een kwart eeuw geleden dat Joop Zoetemelk - officieel verkozen tot grootste Nederlandse wielrenner aller tijden - zijn grandioze Touroverwinning behaalde. Eveneens is het twintig jaar geleden dat hij op verrassende wijze het wereldkampioenschap wielrennen op zijn naam mocht schrijven. In al die jaren is geen enkele Nederlandse wielrenner erin geslaagd om deze prestaties te evenaren. En ook op internationaal niveau zijn er slechts weinig renners die zijn palmares overtreffen. Met zijn 320 overwinningen blijft Joop Zoetemelk het boegbeeld van de Nederlandse wielersport.

Ondanks zijn fantastische prestaties hebben veel mensen een heel ander beeld van Joop Zoetemelk dan dat van een groot kampioen. 'De eeuwige tweede', zo wordt hij nog steeds genoemd. En Zoetemelk zelf heeft dat zelden weersproken, want de man die zo veel won was tegelijkertijd iemand die weinig zei. De twee jubilea zijn een goede gelegenheid om af te rekenen met dit vooroordeel en zijn prestaties recht te doen.

Dat doen wij op 31 mei aanstaande met de presentatie van JOOP, een door Fred van Slogteren geschreven geautoriseerde biografie van Joop Zoetemelk, en met de onthulling van een standbeeld van Joop Zoetemelk in de plaats waar hij opgroeide: Rijpwetering.

De presentatie van het boek JOOP vindt plaats in Restaurant De Paerdeburgh in Rijpwetering en is toegankelijk voor pers en genodigden. Jan Janssen, de man die Zoetemelk als Nederlandse Tourwinnaar voorging, zal het eerste exemplaar van JOOP bij die gelegenheid aan Joop Zoetemelk overhandigen. De leiding van het besloten gedeelte van de middag zal in handen zijn van Peter Ouwerkerk, sportredacteur van achtereenvolgens Het Vrije Volk en het Rotterdams Dagblad en één van de iconen van de Nederlandse wielerjournalistiek.

Na het besloten gedeelte zal Joop Zoetemelk rond 16.00 uur in de tuin van Restaurant De Paerdeburgh, in het hart van zijn geboortedorp, een standbeeld van zichzelf (her)onthullen. Het betreft hier een bronzen sculptuur van de hand van beeldend kunstenaar Ton Waakop Reijers. De sculptuur kreeg eerder, in 1986, een plaats in het toenmalige Sportpaleis Ahoy in Rotterdam, maar nu Ahoy zijn oude functie als sportpaleis verloren heeft, is in samenwerking met de gemeente Alkemade het beeld naar Rijpwetering gehaald. Burgemeester Meerburg van de gemeente Alkemade zal namens de gemeente het woord richten tot Joop Zoetemelk en alle andere aanwezigen. Dit gedeelte van de bijeenkomst start rond 16.00 uur en is toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Over het boek JOOP

In JOOP laat de doorgaans bescheiden en gesloten Joop Zoetemelk op openhartige wijze zijn leven de revue passeren. Daarnaast hebben ook tal van familieleden, collega-renners, ploegleiders, verzorgers, journalisten en bekende wielerliefhebbers in de vorm van een interview aan het boek meegewerkt . Ieder hoofdstuk is voorzien van quotes uit honderden krantenknipsels en wordt gecompleteerd met Joop's erelijst per seizoen met al zijn overwinningen en ereplaatsen. Het boek bevat bovendien veel uniek fotomateriaal, waarvan een groot deel nooit eerder is gepubliceerd. Het resultaat is een verrassend en meeslepend boek, waaraan zelfs wilerliefhebbers die een hekel hebben aan lezen, veel plezier zullen beleven.

JOOP bevat persoonlijke getuigenissen van Eddy Merckx, Bernard Hinault, Lucien Van Impe, Jan Janssen, Raymond Poulidor, Peter Post, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper, Herman Krott, Gerben Karstens, Fedor den Hertog, Hein Verbruggen, Dries van Agt, Tim Krabbé, Tonny Eyk en vele anderen. Het boek is opgedragen aan Gerrie Knetemann.

JOOP is geschreven door publicist en wielerliefhebber Fred van Slogteren. Bij Arko Sports Media verscheen in 2003 zijn boek Wielerhelden van Oranje. Eerdere publicaties van zijn hand zijn Karaktermens Peter Post (Arbeiderspers 1998) en Jan Janssen, vedette op de grens (Arbeiderspers 2001).

JOOP

Auteur: Fred van Slogteren

Uitgeverij: Arko Sports Media B.V., Nieuwegein

Hardcover, 232 pagina's

Met veel uniek fotomateriaal

ISBN 90 77072 81 0

¤ 24,95

Mede mogelijk gemaakt door:

Rabobank Kaag en Braassem

vestigingen in Rijpwetering, Hoogmade, Kaag, Woubrugge, Leimuiden en Roelofarendsveen


- EINDE PERSBERICHT -

----------
Voor de pers

Via deze weg nodigen wij u van harte uit om deze feestelijke bijeenkomst

ter ere van Joop Zoetemelk bij te wonen.

U bent op dinsdag 31 mei 2005 vanaf 14.30 uur van harte welkom in Restaurant de Paerdeburgh te Rijpwetering.

Adres: Oud Adeselaan 1, Rijpwetering

Telefoonnummer: 071 501 87 59


* Tijdens de bijeenkomst zullen wij u, bij achterlating van uw visitekaartje, graag voorzien van een recensie-exemplaar van JOOP. Indien u niet in de gelegenheid bent om de bijeenkomst bij te wonen, sturen wij u graag een recensie-exemplaar toe. Neemt u daarvoor alstublieft contact op met: Martin Voigt. E-mail: mvoigt@uitgeverijmuntinga.nl Telefoon: 020 521 67 75
* Voor de pers bestaat er tijdens de boekpresentatie ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen aan Joop Zoetemelk zelf en aan de auteur van het boek, Fred van Slogteren. Indien u een uitgebreider interview wenst af te nemen en/of bijzondere wensen heeft, verzoeken wij u vriendelijk om contact op te nemen met de contactpersoon onderaan dit persbericht.
* Als bijlage treft u een digitale versie van de omslag van het boek aan. Het staat u vrij om daarvan gebruik te maken in uw berichtgeving over het boek. Enig ander gebruik is alleen toegestaan na toestemming van de contactpersoon onderaan dit persbericht.

Contactpersoon

Claudia Smit (Arko Sports Media)

Telefoon: 030 600 47 80 / 06 286 53 556

E-mail: claudiasmit@arko.nl